Problemele de natura ORL au ca incidență de apariție în special perioada copilăriei, însă nici adolescența și nici perioada adultă nu sunt degrevate de aceste probleme. ORL este o specializare ce are legătură cu afecțiunile nasului, gâtului și ale urechilor, iar diagnosticul și stabilirea tratamentului cad în sarcina medicului specialist.

Când știi că ai nevoie de un consult ORL?

Căile respiratorii sunt foarte des afectate de viroze, otite, laringite, faringite, tuse sau sinuzite. O problemă ORL este recunoscută aproape imediat, deoarece organismul uman are tendința de a recționa atunci când un corp străin, o infecție, afectează fie gatul, fie nasul sau urechile.

Care sunt simptomele afecțiunilor ORL?

Afecțiunile ORL sunt deseori caracterizate prin febră și durere locală (gât, în cazul roșului în gât, urechi în cazul otitelor), iar evoluția lor depinde de mai mulți factori. Infecțiile pot fi virale sau bacteriene, caz în care medicul specialist va decide schema corectă de tratament. 

În unele cazuri, simptomele afecțiunilor ORL pot fi trecute cu vederea sau ignorate, însă medicii ne atrag atenția că orice răceală netratată poate conduce către o sensibilitate și o predispoziție a organismului spre apariția de alte afecțiuni ORL, drept pentru care este indicat ca la orice semn de disconfort, febră sau durere, să apelăm la medicul specialist în vederea realizării unui consult ORL.

Ce se întâmplă în timpul unui consult ORL?

Un consult ORL trebuie efectuat cu mare atenție, deoarece medicul trebuie să fie atent la o multitudine de factori. Controlul, în funcție de natura afecțiunii, va urmări examinarea gâtului, a amigdalelor, al aspectului limbii și eventual al dinților, al laringelui, al urechilor (timpan) și al nasului, astfel încât să poată fi observate semnele specifice unei anumite boli de tip ORL. Consultul nu este unul invaziv și nicidecum dureros, deoarece acesta se desfășoară majoritar în mod vizual, urmând ca mai apoi, în funcție de recomandările medicului specialist, să poată fi realizate analize care să evidențieze, să confirme sau să infirme un anumit diagnostic. 

Când este necesar un consult ORL?

Consultul ORL se recomandă a fi realizat măcar o dată pe an, tocmai pentru a observa eventuale semnale care ar putea pune probleme mai târziu. Căile respiratorii, urechile, acestea sunt părți anatomice cel mai adesea expuse afecțiunilor, drept pentru care și grija pacienților trebuie să fie una pe măsură. 

Analize suplimentare ale unui consult ORL

Atunci când în cazul căilor respiratorii se constată anumite probleme, consultul ORL poate include și realizarea endoscopiei. Aceasta este de 2 feluri și anume: endoscopie nazală și endoscopie faringiană.

De asemenea, pentru cazul în care otitele repetate își pun amprenta asupra auzului, determinând scăderea calității acestuia (în special în cazul copiiilor proaspăt intrați în colectivitate) se recomandă de către medic a fi făcută o audiogramă, pe lângă consultul efectiv al timpanului.

Consultul ORL este foarte important, indiferent de vârstă, deoarece fiecare răceală netratată poate pune probleme mai târziu în timp. Uneori este mai bine să previi decât să tratezi, așa că un consult ORL nu trebuie amânat, mai ales când afecțiunile par să ne pună probleme. 

Unde poti face un consult ORL in Cluj? 

Cu specialiști de înalt profesionalism, medici cu rezultate remarcabile în medicină, Clinica VenArt Cluj pune la dispoziția pacienților o serie de specialități medicale: chirurgie ORL Cluj, chirurgie vasculară Cluj, chirurgie generală, ginecologie Cluj, laparoscopie  Cluj, chirurgie bariatrica, oncologie, chirurgie plastică și estetică, ecografie. Clinica dispune de excelenta colaborare cu medicul francez, René Milleret, cu excepționale rezultate în tratament varice Cluj, tratament varice Bucuresti prin metode inovative și minim invazive. 

  coral