Pandemia de coronavirus a adus medicii si asistentele medicale in prima linie a ”frontului” impotriva COVID-19. In toate tarile, eforturile supraomenesti ale oamenilor in halate albe si ale tuturor celor care fac parte din sistemul medical au fost apreciate la justa valoare, iar locuitorii oraselor i-au aplaudat, din balcoane, pe acesti adevarati eroi.

Bineinteles, medicii si asistentele medicale din spitalele noastre sunt angrenati, douazeci si patru de ore din douazeci si patru, in aceasta batalie pe viata si pe moarte – sintagma fiind justificata in acest context medical mondial – si, chiar daca discutiile despre cat castiga un medic sau o asistenta au trecut, fireste, in plan secundar sau tertiar, e bine sa stim la ce nivel ne aflam, din acest punct de vedere, in tara noastra.

Salariul unei asistente medicale de la Spitalul Colentina

Conform informatiilor aparute in media, daca luam cazul unei asistente medicale de la Spitalul Colentina, spre exemplu, aceasta primeste – lunar, cu tot cu ore suplimentare si bonuri de masa – aproximativ 3.400 de lei. Mult sau putin, tinand cont de situatia economica a Romaniei, de celelalte salarii si, mai ales, de razboiul cu noul coronavirus?

Cineva poate spune ca exista si salarii mult mai mici, la nivel national, insa trebuie tinut cont de riscurile pe care si le asuma, nu numai acum, oamenii in halate albe. Se spune ca intotdeauna este loc pentru mai bine sau mai mult, iar autoritatile asigura ca, pe masura ce va trece timpul, Romania se va putea compara, la nivel salarial, cu alte tari. Deocamdata, acestea sunt cifrele seci, iar munca tuturor celor care lupta pentru a salva vieti trebuie sa fie cu atat mai apreciata.

coral