Autoritatile pariziene au vorbit despre cauzele care au dus la incendiul devastator care a mistuit Catedrala Notre Dame.

Oficialii spun ca, foarte probabil, focul ar fi izbucnit in urma lucrarilor de renovare.

Comandantul Brigadei de Pompieri a Parisului, Jean-Claude Gallet, a declarat ca pompierii au reusit sa salveze in intregime structura edificiului, potrivit site-ului Thelocal.fr.

„Putem considera ca structura Notre-Dame este salvata si pastrata in intregime”, a afirmat generalul Jean-Claude Gallet. El a mai adaugat, potrivit Associated Press, ca doua treimi din acoperisul cladirii au fost distruse, iar un pompier a fost ranit in timpul interventiilor. Oficialul a anuntat ca operatiunile de stingere a incendiului vor continua in cursul noptii.

Primarul Parisului, Anne Hidalgo, a declarat ca cele mai multe dintre obiectele de arta aflate in interiorul catedralei au fost recuperate.

Secretarul de Stat din Ministerul de Interne, Laurent Nunez, a anuntat pe Twitter ca incendiul a inceput sa scada in intensitate, iar turnul nordic al cladirii este in siguranta.
Filmul tragediei din Paris

In jurul orei locale 18:50 (19:50, ora Romaniei), se declanseaza un incendiu la catedrala Notre-Dame din Paris. Cateva sute de pompieri intervin ore in sir pentru a potoli flacarile care mistuiau monumentul istoric. Foarte rapid, focul, care a izbucnit undeva in pod, in zona de sus a edificiului a cuprins o turla, care s-a rupt si s-a prabusit in interior.

Incendiul a izbucnit la ora de varf, cand centrul Parisului, inclusiv Ile de la Cite, insula de pe Sena unde se afla si Notre Dame, gem de masini. De altfel, imaginile spun totul. In loc sa se departeze de locul incendiului, multi parizieni si turisti au mers catre catedrala, in timp ce 400 de pompieri incercau sa ajunga cat mai aproape.

Unul dintre cele mai dramatice momente a fost prabusirea turlei catedralei sau flesa, cum i se mai spune, adica acel turn in forma de sageata de la mijlocul catedralei, care ajungea la 93 de metri inaltime.

coral