News Flash:

Cazul Edward Snowden: Guvernul SUA a declasificat documente secrete, dar se confrunta cu noi dezvaluiri

1 August 2013
967 Vizualizari | 0 Comentarii
Edward Snowden
Biroul directorului serviciilor americane de informatii (ODNI), care se confrunta cu o presiune sporita a Congresului in urma dezvaluirilor lui Edward Snowden, a declasificat miercuri documente secrete, dar urmeaza sa se confrunte cu noi dezvaluiri privind extinderea programelor NSA de supraveghere.

Facand publice cateva documente cu putin inaintea unei audieri a unor reprezentanti din domeniile Justitiei si Informatiilor in Comisia Judiciara a Senatului, directorul sau (DNI), James Clapper, afirma ca actioneaza in "interesul unei transparente sporite", justifica ODNI intr-un comunicat, care a intrat astfel in jocul transparentei dupa doua luni de la furtuna provocata de fostul consultant al Agentiei Nationale americane pentru Securitate (NSA) Edward Snowden.

Unul dintre documente este autorizatia Curtii de Supraveghere a Informatiilor Straine (FISC), emisa pe 25 aprilie 2013, care obliga operatorul telefonic Verizon sa livreze NSA zilnic, timp de trei luni, toate metadatele (numarul apelat, durata apelurilor). Edward Snowden a devenit cunoscut dezvaluind existenta acestui document, pe 5 iunie, in ziarul britanic The Guardian.

Alt document declasificat dateaza din 2011 si prezinta aceste programe de supraveghere intr-un fel de pledoarie in vederea prelungirii autorizarii lor. Programul de colectare de metadate a fost prelungit pana in 2015.

In cursul unei audieri, miercuri, intr-o comisie senatoriala, numarul doi din cadrul Departamentului Justitiei James Cole s-a referit la acest document pentru a explica ce face Guvernul cu aceasta colectare masiva.

El a pledat, astfel, ca "Guvernul poate cauta date doar daca suspecteaza in mod argumentat ca numarul de telefon cautat este asociat cu anumite organizatii teroriste".

"Acest lucru este necesar sa fie documentat. Daca nu este, nu obtii acces la el", a dat el asigurari. In 2012, din miliarde de date stocate, au fost efectuate cautari privind "300 de identificatori unici", care au condus la 12 rapoarte FBI.

Insa o noua dezvaluire, miercuri, a ziarului The Guardian risca sa le dea apa la moara unor americani si congresmeni care critica atotputernicia serviciilor de informatii.

Citand documente furnizate de catre Snowden, cotidianul britanic afirma ca un program secret apartinand NSA, cunoscut sub numele de XKeyscore, permite supravegherea "aproape a tot ceea ce un utilizator lambda" face intr-o retea. XKeyscore permite, astfel, supravegherea in timp real a e-mailurilor, cautarilor sau utilizarii retelelor partajate ale unei tinte date.

Programul se bazeaza pe utilizarea a 500 de servere, situate in intreag lume, inclusiv in Rusia, China sau Venezuela.

Contrar altor sisteme de supraveghere, a caror existenta a fost deja dezvaluita, el ofera posibilitatea de a actiona fara a cunoaste un identificator "puternic" al unei tinte, cum ar fi adresa de e-mail a acesteia. XKeyscore permite, de exemplu, sa se ajunga la o persoana pornind de la o simpla cautare efectuata pe Internet. Potrivit documentelor, programul a permis agentilor americani sa captureze "peste 300 de teroristi", scrie The Guardian.

Reactionand intr-un comunicat, miercuri seara, NSA a reafirmat ca activitatile sale sunt indreptate "numai" impotriva unor "tinte straine legitime" si apreciaza ca "divulgarea publica a unor date clasificate despre sisteme de colectare apartinand NSA, fara o prezentare in context, nu face altceva decat sa ii puna in pericol sursele si metodele, sporind confuzia intr-o problema foarte importanta pentru tara".

"Dezvaluiri continue si selective ale unor tehnici si instrumente specifice utilizate de catre NSA (...) aduce prejudicii securitatii nationale", adauga agentia.

In ceea ce ii priveste, senatorii nu le-au adresat intrebari celor audiati in legatura cu aceste noi dezvaluiri. Presedintele Comisiei, democratul Patrick Leahy, a insistat insa asupra nevoii de a obtine "raspunsuri directe" la intrebarile congresmenilor.

Camera Reprezentantilor a lansat deja, saptamana trecuta, un avertisment, respingand doar cu o diferenta de cateva voturi o propunere vizand reducerea fondurilor alocate programelor de spionaj si in special colectarii de metadate.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook.

odni presiune edward snowden dezvaluiri programelor nsa supraveghere
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - BZC.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1132 (s) | 23 queries | Mysql time :0.012255 (s)