News Flash:

CCR dezbate marti articolul in baza caruia sunt judecati Iohannis si mai multi primari

9 Decembrie 2014
737 Vizualizari | 0 Comentarii
Klaus Iohannis
Curtea Constitutionala (CC) reia marti dezbaterile cu privire la articolul din Legea 161/2003 in baza caruia ANI i-a declarat incompatibili pe mai multi alesi locali, intre care si pe castigatorul alegerilor prezidentiale Klaus Iohannis.

Judecatorii CC au stabilit repunerea pe rol a cauzei privind respectivul articol intrucat s-a decis ca este nevoie de dezbateri suplimentare.

CC a cerut informatii suplimentare de la Curtea de Apel Constanta, unde a fost ridicata exceptia de neconstitutionalitate, in procesul de incompatibilitate al primarului din Tuzla.

Textul de lege care va fi dezbatut de judecatori este articolul 87 alineatul 1, litera f) din Legea 161/2003 privind unele masuri pentru asigurarea transparentei in exercitarea demnitatilor publice, a functiilor publice si in mediul de afaceri, prevenirea si sanctionarea coruptiei, care prevede ca alesii locali sunt incompatibili daca ocupa si functii in adunarile generale ale societatilor comerciale de interes local sau sunt reprezentanti ai statului in adunarile generale ale unor societati comerciale de interes national.

Articolul de lege a fost analizat in 7 octombrie de judecatorii constitutionali, care au amanat atunci pronuntarea unei solutii pana la 3 noiembrie. In 3 noiembrie, insa, CC a stabilit ca dezbaterile in acest caz trebuie reluate, motiv pentru care au acordat un nou termen in acest caz pentru marti.

Exceptia de neconstitutionalitate a fost ridicata de primarul comunei constantene Tuzla, Constantin Micu, in cazul caruia Agentia Nationala de Integritate a intocmit un raport de incompatibilitate.
 
In iulie 2013, ANI arata ca 22 de alesi locali din judetul Constanta s-au aflat in stare de incompatibilitate ca urmare a exercitarii simultane atat a functiei de primar sau viceprimar, cat si a calitatii de reprezentant al unitatii administrativ-teritoriale in cadrul Adunarii Generale a Actionarilor SC RAJA SA Constanta.

Printre acestia a fost si Florin Constantin Micu, ANI sustinand ca primarul comunei Tuzla a fost in incompatibilitate in perioada 24 iulie 2008 - 29 iunie 2009. Constantin Micu a contestat decizia ANI la Curtea de Apel Constanta, care in 26 iunie i-a respins cererea, pe motiv ca este neintemeiata.

In baza aceluiasi articol de lege a fost declarat incompatibil si presedintele ales Klaus Iohannis, fost primar al municipiului Sibiu.

In 24 aprilie 2013, Agentia Nationala de Integritate anunta ca a constatat ca primarul Sibiului, Klaus Iohannis, se afla in stare de incompatibilitate, intrucat are si calitatea de reprezentant al municipiului in Adunarea Generala a Actionarilor SC Apa Canal SA Sibiu, din 5 august 2010 si SC Piete SA, din 30 aprilie 2009, ceea ce contravine prevederilor legale.

In septembrie 2013, Klaus Iohannis a castigat procesul intentat ANI, dupa ce Curtea de Apel Alba-Iulia a admis contestatia acestuia la raportul de evaluare al ANI si a dispus anularea deciziei. Hotararea a fost contestata de ANI la instanta suprema, iar urmatorul termen in proces va avea loc in 14 ianuarie 2015.

In 21 noiembrie, Curtea Constitutionala a anuntat, in sedinta solemna, validarea alegerii lui Klaus Iohannis in functia de presedinte al Romaniei.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook.

curtea constitutionala ani incompatibili klaus iohannis
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - BZC.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.0885 (s) | 23 queries | Mysql time :0.026994 (s)