News Flash:

Ce nu stiai si vei fi surprins sa afli despre CARTOFII DULCI

11 Februarie 2014
1009 Vizualizari | 0 Comentarii
Cartofii dulci se consuma de mii de ani in toata lumea, insa sunt putini cei care le cunosc proprietatile benefice.

Fata de cartofii cu care suntem obisnuiti, cei dulci sunt mai sanatosi, mai saraci din punct de vedere caloric si super bogati in betacaroten – de unde si culoarea lor portocalie. Pretul lor este destul de piperat dar pentru cresterea imunitatii (cel putin la cei mici) si pentru protectia inimii merita cumparati.

Au miezul portocaliu, coaja rosie, purpurie sau portocalie mult mai subtire decat la ceilalti, cartofii dulci au in compozitia lor si multa vitamina A si potasiu, vitaminele B6 si C, mangan, fier, cupru si fibre. De exemplu, cantitatea de vitamina C pe care o contine un cartof dulce (care este destul de mare) reprezinta aproape 25% din cantitatea zilnica recomandata.


Citeste si: Beneficiile cartofilor copti

Dar sa vedem bolile care pot fi tratate sau ameliorate cu cartofi dulci. Un consum regulat de cartofi dulci protejeaza impotriva aparitiei infarctului sau a accidentelor vasculare cerebrale si ajuta la mentinerea functiei cardiace in limite normale. Continutul de vitamine B si C din cartofii dulci poate diminua hipertensiunea cauzata de indigestie sau de o alimentatie necorespunzatoare, dar daca hipertensiunea este instalata din cauza diabetului acesti cartofi trebuie evitati.

Este bine de stiut ca un cartof dulce de marime medie, fiert sau copt, consumat zilnic protejeaza inima deoarece nu contine grasimi – nici colesterol. Cand vorbim despre imunitate si cartofi dulci legatura este facuta de betacoarotenul existent, un antioxidant foarte puternic. Mai ales cand exista viroze in sezonul rece este bine sa consumati cate un cartof dulce pe zi.

Acesti minunati cartofi dulci, spun cercetatorii, sunt un excelent adjuvant in cazul afectiunilor stomacale si intestinale, dar mai ales sunt foarte eficienti in tratarea ulcerului gastric (de care sufera din ce in ce mai multi romani).

Sucul de cartofi dulci este un minunat pansament gastric pentru cei care sufera de astfel de afectiuni, dar la fel de buna este si apa in care au fiert acesti cartofi. Pentru cine sufera de constipatie, consumul de cartofi dulci ajuta foarte mult si repede, reduce durerea si inflamatiile care se produc, dar sucul trebuie consumat imediat dupa stoarcere.

Citeste si: Medicamentul din bucatarie: Iata ce nu stiai despre CARTOF

Alte studii arata ca un consum regulat de cartofi dulci imbunatateste vederea nocturna si este benefic si in alte afectiuni ale vederii, datorita cantitatii importante de betacaroten. Avand un continut bogat in vitamine, calciu si alte minerale cartofii dulci sunt indicati persoanelor care sufera de reumatism, atenuand durerile reumatismale. Sunt bogati in magneziu si previn formarea calculilor renali; vitamina B6 este necesara pentru reinnoirea celulara si are o actiune benefica asupra sistemului nervos – ne face sa invingem mult mai usor stresul. Acesti cartofi sunt usor digerabili (cei din cartofii dulci) si faciliteaza digestia – de aceea sunt recomandati si celor care nu pot digera alimente grele.

Datorita concentratiei mari de vitamina C, fier si alte elemente nutritive, cartofii dulci sunt recomandati in cazuri de bronsita, artrita si astm. Cartofii dulci sunt foarte eficienti in diminuarea inflamatiilor, atat consumati intern cat si utilizati extern. Dati pe razatoare se pot folosi sub forma de comprese pentru a trata inflamatiile externe si arsurile. Daca suferiti de anemie cu deficiente de fier, cartoful dulce este leguma care nu trebuie sa lipseasca din alimentatia zilnica. Fierul de care puteti beneficia in urma consumului de cartofi dulci va ajuta echilibrarea hemoglobinei din organism. Exista o singura conditie: sa fie consumati in mod regulat de doua ori pe saptamana alaturi de alte alimente bogate in fier.

Cartofii dulci previn aparitia cancerului si au proprietati deosebite antiimbatranire datorita antioxidantilor care lupta impotriva radicalilor liberi. 100 de grame (sau mai mult) de cartofi dulci pe zi pot reduce riscul aparitiei cancerului de plamani.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook.

cartofii dulci cartofii portocaliu coaja rosie purpurie portocalie
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2017 - BZC.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1116 (s) | 33 queries | Mysql time :0.014135 (s)