News Flash:

Ce s-a intamplat astazi, 9 mai, in istorie

9 Mai 2014
565 Vizualizari | 0 Comentarii
1087: Pomenirea mutarii moastelor sfantului Nicolae de la Mira la Bari, in anul 1087, cand regiunea Mira Lichiei a cazut in mainile turcilor.

1502: Cristofor Columb a parasit Spania pentru cea de-a patra si ultima calatorie catre „Lumea Noua".

1877: Mihail Kogalniceanu citeste in Adunarea Deputatilor Declaratia de Independenta a Romaniei. Aceasta zi va deveni Ziua Independentei in Romania.

1945: Al Doilea Razboi Mondial: La cartierul general sovietic din Berlin s-a semnat actul de capitulare neconditionata a Germaniei – act care a marcat sfarsitul celui de–al doilea razboi mondial pe teatrul european de razboi (dar nu si in Asia).

1946: Regele Victor Emanuel al III-lea al Italiei abdica in favoarea fiului sau Umberto al II-lea, dar Umberto va domni doar o luna.

1949: Rainier al III-lea de Monaco a devenit Print de Monaco.

1950: Robert Schuman, ministrul de externe al Frantei, a propus formareaC.E.C.O..

1955: Razboiul rece: Republica Federala Germana a intrat in NATO.

1956: Prima ascensiune pe Manaslu, Nepal al optulea munte ca inaltime din lume, de catre o echipa japoneza.

1960: SUA au devenit primul stat care a legalizat pilula contraceptiva.

1974: Comitetul juridic al Camerei Reprezentantilor din Statele Unite a inceput audierea martorilor in vederea declansarii procedurii de destituire a presedintelui Richard Nixon.

1978: Fostul prim-ministru italian crestin democrat Aldo Moro a fost ucis dupa 55 de zile de la rapire de catre grupul terorist "Brigazile Rosii" (Brigate Rosse).

1979: La cea de–a XII–a editie a Campionatului european de gimnastica de la Copenhaga, Nadia Comaneci a castigat, pentru a treia oara consecutiv, titlul european absolut si intra in posesia trofeului – performanta unica in istoria competitiei.

1980: In Iran, Ayatollahul Khomeini a aprobat in calitate de sef al statului, noua stema de stat, unde poate fi citita si semnatura stilizata a cuvantului Allah.

1990: In Piata Universitatii, 68 oameni au facut greva foamei pentru sustinerea punctului 8 al Proclamatiei de la Timisoara.

1993: Inaugurarea noului Memorial al victoriei, inaltat pe dealul Poklonnai din Moscova.

1993: Primele alegeri democratice prezidentiale in Paraguay, dupa domnia dictatorului Alfredo Stroessner. Juan Carlos Wasmosy este ales presedinte care isi va prelua functia din 15 august.

1994: Nelson Mandela a fost ales drept primul presedinte de culoare al Africii de Sud.

1994: Romania a obtinut statutul de partener asociat al Uniunii Europei Occidentale.

1994: Senatul Statelor Unite ale Americii a dat unda verde aderarii Romaniei la Alianta Nord–Atlantica.

2003: Vizita Printului Charles al Marii Britanii, in Romania.

2003: A avut loc o premiera mondiala medicala la Clinica de Urologie si Transplant Renal din Cluj: un barbat a fost operat concomitent in partea stanga si in partea dreapta a corpului, folosindu–se o singura cale de acces. Cei doi medici care au condus operatiile sunt profesorul Mihai Lucan si profesorulRalph Senner, insotit de robotul Aesop.

mira bari cristofor columb lumea noua mihail kogalniceanu nato cluj
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2017 - BZC.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1351 (s) | 33 queries | Mysql time :0.054380 (s)