News Flash:

Ce s-a intamplat azi, 11 septembrie, in istorie

11 Septembrie 2013
940 Vizualizari | 0 Comentarii
1649: A luat sfarsit asediul Droghedei, armata parlamentarista a lui Oliver Cromwell intrand in oras si executand garnizoana acestuia.
1851: Emigratia romana a aderat la Comitetul Central Democratic European de la Londra. Dimitrie C. Bratianu, reprezentantul Romaniei, a fost cel care a semnat actul de adeziune.
1853: Pentru prima data se utilizeaza telegraful electric.
1867: Dupa indelungi dezbateri, "Societatea Academica" a adoptat proiectul de ortografie sustinut de Timotei Cipariu, "bazat pe principiul etimologic temperat cu cel fonetic si caracterizat prin lipsa semnelor diacritice la vocalele si consoanele ce reprezinta sunetele modificate, dupa necesitati fonetice, fata de cele de origine". (11/23)
1873: In Petersburg pe strada Odesei sunt aprinse primele lampi electrice.
1878: Agentia diplomatica romana de la Viena este ridicata la rangul de legatie; prima legatie a Romaniei in strainatate. Ion Balaceanu devine primul ambasador roman in strainatate.
1940: S-a dizolvat Partidul Natiunii – partid "unic si totalitar" sub conducerea suprema a regelui Carol al II-lea.
1944: Ofensiva trupelor germano-ungare in retragere, in zonele Crisana si Banat.
1945: Intre 11 septembrie - 2 octombrie 1945 au loc, la Londra, convorbiri intre ministrii de Externe britanic, sovietic si american. In privinta Romaniei se decide reorganizarea guvernului Groza, prin includerea a cate unui reprezentant din Partidul National Taranesc si din Partidul National Liberal, dupa care "noul" guvern urma sa organizeze alegeri libere.
1989: Ungaria deschide Cortina de Fier, pentru a permite germanilor din RDG aflati in concediu in Ungaria sa se refugieze in RFG.
2001: Peste 3.000 de oameni isi pierd viata in atacurile teroriste din 11 septembrie din SUA. Atentatele teroriste, de o amploare fara precedent, de la New York si Washington, DC; au fost distruse turnurile gemene din complexul comercial World Trade Center(WTC) din New York si o parte din cladirea Pentagonului din Washington D.C. (ce adaposteste Departamentul Apararii si Statul Major General al Fortelor Armate ale SUA). Ziua de 11 septembrie a fost declarata, printr-un decret prezidential, Ziua patriotilor.
2009: Mihai Ghimpu, numit in functia de presedinte al Parlamentului pe 28 august, a devenit presedinte interimar al Republicii Moldova.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook.

asediul droghedei telegraful electric societatea academica romaniei
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - BZC.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1235 (s) | 34 queries | Mysql time :0.020871 (s)