News Flash:

Ce se intampla cu tine daca mananci CONOPIDA. Nici nu banuiesti ce CONTINE leguma lunii octombrie

16 Octombrie 2014
822 Vizualizari | 0 Comentarii
conopida
Conopida, leguma lunii octombrie, denumita de scriitorul Mark Twain "varza cu studii superioare", are o istorie lunga de 2.500 de ani.

Din punct de vedere botanic, aceasta este un membru al familiei cruciferelor, din care fac parte si broccoli si varza. La fel ca broccoli, conopida este alcatuita din buchetele bine grupate care incep sa se formeze, dar se opresc in faza de boboc. Predominant are culoare alba, insa exista si variante de culori, verzuie, orange sau, foarte rar, liliachie. Aceasta leguma a sezonului rece prefera un sol fertil cu o umiditate adecvata ca sa infloreasca. Pentru a mentine capetele de flori alb-crem, acestea trebuie sa fie protejate de lumina soarelui.

Provenita din zona mediteraneana, conopida a fost cultivata in Persia antica si in Egipt, Italia, iar in secolul al XVI-lea a ajuns si pe continentul european.

La noi in tara se cultiva in toate regiunile, fiind cunoscute multe varietati, soiuri de vara si soiuri de toamna, printre care se intalneste soiul numit "bulgare de zapada".

In bucatariile contemporane este utilizata in special la ciorbe si supe sau in felurile de mancare cu legume. Se serveste fiarta in intregime sau cruda in salate.

Conopida proaspata este o sursa excelenta de vitamina C, 100 g oferind 80% din valoarea zilnica recomandata. Datorita continutului ridicat in vitamina C, protejeaza corpul impotriva artritei reumatoide si a altor boli inflamatorii, mai ales cele de toamna.

Este dovedit ca vitamina C este un antioxidant ce ajuta in lupta impotriva radicalilor liberi, creste imunitatea si poate preveni infectiile si cancerul. Conopida poate fi considerata o leguma anticancerigena. Fitonutrientii (antioxidanti care lupta impotriva radicalilor liberi) din conopida contribuie la optimizarea functiilor ficatului, care neutralizeaza substantele toxice. Diverse alte cercetari efectuate in Olanda, SUA si alte tari au aratat beneficiile acestei legume, in lupta impotriva cancerului (de colon, de prostata, de san, etc).

Pentru a micsora riscul de aparitie al cancerului avem nevoie de trei pana la cinci portii de legume crucifere pe saptamana. O portie este considerata a fi o ceasca (124 de grame).

Cercetatorii de la Universitatea din Hawaii au realizat studii din care a reiesit faptul ca legumele crucifere aduc beneficii sistemului cardiovascular. Fitonutrientii din crucifere mentin un nivel optim al colesterolului si actioneaza pozitiv asupra sintezei grasimilor, trigliceridelor.

Consumul regulat
de conopida poate avea efecte benefice pentru hipertensivi. S-a constatat ca o portie de conopida pe zi ajuta la detoxifierea organismului. Conopida nu ar trebui sa lipseasca din dieta celor care sufera de sindromul intestinului iritabil, colite si boala Crohn. Alte proprietati importante ale conopidei sunt prevenirea atacului cerebral, energizant natural, analgezic antianemic, oftalmologic si sprijina sistemul imunitar. Datorita continutului de fosfor, conopida are un efect benefic asupra dentitiei.

Este saraca in calorii, dar duce rapid la saturatie si este ideala pentru persoanele supraponderale care vor sa slabeasca, sau pentru persoanele care vor sa scape de kilogramele in plus, usor, fara sa se infometeze.

Consumul excesiv de conopida poate provoca umflarea glandei tiroide si o deficienta a producerii hormonilor tiroidieni. Acest lucru se datoreaza prezentei de compusi de plante cunoscute ca anumiti estrogeni in aceste grup de legume. Prin urmare, se recomanda evitarea de catre persoanele cu disfunctii ale glandei tiroide.

O alta cauza care impune restrictie la consumul de conopida este continutul de purine — compusi organici din acidul uric. Acest acid este produs in exces de ficat cand alimentatia este bogata in purine si trebuie eliminat pe cale renala. Cei care au guta (un tip de artrita), pietre la rinichi sau alte afectiuni care sunt provocate de excesul de purine trebuie sa evite sau sa limiteze consumul de conopida.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook.

conopida mark twain istorie cruciferelor zona mediteraneana
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2017 - BZC.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1063 (s) | 23 queries | Mysql time :0.013426 (s)