News Flash:

Ce semnificatie au bucatele de Paste: mielul, ouale rosii si pasca

3 Mai 2013
699 Vizualizari | 0 Comentarii

Traditii precrestine, vechi de mii de ani, preluate de la iudei sau chinezi, au fost adaptate si imbogatite. Astazi, ele fac parte integranta din traditiile poporului roman. Mielul este alimentul pascal cu cea mai veche traditie. Isi are originea in perioada de dinaintea eliberarii evreilor din robie.
Cand Faraonul nu i-a lasat pe iudei sa plece spre Pamantul Fagaduintei, Dumnezeu a trimis asupra Egiptului cele zece plagi. Cea mai cumplita a fost moartea celor intai nascuti. Pentru ca evreii sa fie feriti de plaga, Dumnezeu le-a cerut ca fiecare familie sa taie cate un miel, sa unga cu sangele lui pragurile usilor si ferestrelor, iar carnea sa o manance fripta in foc, impreuna cu azima (paine nedospita) si ierburi amare. Pentru crestini, mielul simbolizeaza sacrificiul lui Hristos pentru eliberarea omului din jugul pacatului.



Azima (pasca evreiasca) a evoluat pana la pasca romaneasca. Are aluat pufos de cozonac, branza grasa de vaci, oua, stafide, smantana, rom. De obicei, aceasta are forma rotunda, deoarece se crede ca scutecele lui Hristos au fost rotunde. Deasupra se asaza un colac impletit in trei (simbol al Sfintei Treimi, rotund, deci infinit) si o cruce.



Oul este simbolul vietii, al fecunditatii si al lumii. O legenda spune ca Maica Domnului, care plangea sub Crucea pe care patimea Fiul ei, avea un cos cu oua. Sangele Domnului a cazut peste ele si le-a inrosit. De atunci, pentru a aminti de Rastignire, crestinii inrosesc oua, potrivit evz.ro.


traditii mielul pasca romaneasca oul
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2017 - BZC.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1066 (s) | 35 queries | Mysql time :0.018204 (s)

loading...