Cea mai mare catastrofa rutiera din Romania a provocat 48 de morti si 35 de raniti, dupa ce un autobuz s-a prabusit intr-o mlastina din judetul Botosani. Pe 29 iunie 1980, pe un drum din judetul Botosani, la granita cu Suceava, avea sa aiba loc unul dintre cele mai cumplite accidente rutiere petrecute vreodata in Romania.

Un autobuz plin cu calatori, care venea de la Suceava si se indrepta spre Botosani, a parasit drumul in urma unei defectiuni tehnice si s-a prabusit intr-o mlastina adanca de la marginea soselei. Bilantul tragic al accidentului le depaseste cu mult pe cele ale unor tragedii rutiere petrecute in tara de-a lungul anilor – 48 de oameni pierzandu-si viata in mlastina adanca care a inghitit autobuzul.

Autobuzul efectua o cursa regulara de la Falticeni spre Botosani

Multi calatori s-au ingramadit la autobuzul cu numar de inmatriculare 31-SV-2049, un autobuz neincapator, cu motorul in interior, pe usile caruia au navalit sumedenie de femei, copii si barbati, care-si doreau sa ajunga la Botosani. Pe parcursul cursei, alti calatori nerabdatori din Salcea si Dumbraveni au sporit inghesuiala in masina supraaglomerata.

Nenorocirea avea sa se produca dupa trecerea raului Siret, pe un segment de drum inaltat denumit „La 7 poduri”. La un moment dat s-a auzit un zgomot puternic, dupa care autobuzul a parasit soseaua in dreapta, de pe un pod, si s-a prabusit intr-o mlastina.

Valeria Aparaschivei, sotia soferului, care ocupa in autobuz locul din dreapta fata, si-a amintit despre tragedie. „In momentul producerii accidentului, autobuzul a rupt balustrada podului si a cazut pe o parte in mlastina de sub pod. In urma izbiturii, geamurile laterale s-au spart si apa a navalit in interior, impingandu-i pe multi dintre pasageri afara. Multi dintre cei care au iesit insa la suprafata apei s-au inecat, pentru ca nu stiau sa inoate. Eu am fost constienta ca am venit cu umarul in rama geamului, am reusit sa ies printr-un geam lateral si am stiut sa inot, asta m-a salvat, altfel acolo ramaneam si eu. Autobuzul a cazut intai pe o parte, iar apoi s-a lasat la fund, dupa ce s-a intors cu rotile in sus. Oamenii se tineau unii de altii, in incercarea de a se salva”, isi aminteste Valeria Aparaschivei.

Bilantul accidentului a fost unul nemaiintalnit pe soselele din Romania, 48 de oameni pierzandu-si viata, in timp ce alti 35 au fost raniti.

coral