News Flash:

Ceapa, un remediu naturist nestiut de multi

22 Ianuarie 2014
1111 Vizualizari | 0 Comentarii
Tonica, terapeutica, anti-infectioasa, aceasta leguma este un aliment consumat din cele mai vechi timpuri. La acestea se mai adauga faptul ca se recomanda ca factor de sanatate si longevitate.

Aliment de baza sau condiment, alba, rosie, galbena sau verde, fiecare cu aroma sa, ceapa este un ingredient folosit de mii de ani. Cu o valoare culinara deosebita, ceapa este un aliment care n-ar trebui sa lipseasca din meniul nostru zilnic, scrie obiectiv.info. Poate fi mancata cruda, fiarta, coapta, prajita sau chiar uscata, in diverse preparate. Deoarece prepararea termica ii distruge calitatile nutritive, se recomanda sa fie consumata cruda. Pentru persoanele cu stomac sensibil, ceapa se poate lasa la macerat in ulei de masline pe timpul noptii si apoi poate fi utilizata a doua zi in salate.

Citeste si: Alimentele care te ajuta sa renunti la fumat

Ceapa are calitati medicinale uluitoare, putand inlocui o punga de medicamente. Principalii constituenti sunt vitaminele C, E, B6, potasiul, fosforul si calciul, sodiul, fierul, sulful, iodul, siliciul etc. In plus, este slaba caloric (100 g = 38 kcal) si ajuta la arderea grasimilor. Cei care o mananca sunt mai putin expusi bolilor cardiace, racelilor sau reumatismului.

Proprietati
- stimulent al sistemului nervos, hepatic, renal, puternic diuretic, expectorant, vermifug, hipoglicemiant, dizolvant si eliminator al ureei si al clorurilor, afrodisiac, antiseptic si anti-infectios, calmeaza durerea, antireumatic etc.
- are proprietati de antibiotic, combate viermii intestinali;
- antisclerogen, antitrombotic;
- curativ al pielii si al sistemului pilos;
- antitusiv, emolien;
- sedativ, calmant, hipnotic usor etc.

Citeste si: Secretele unei sanatati de fier: fructe si legume

Leacuri cu ceapa
Nelipsita din preparatele traditionale, ceapa este si un remediu naturist nestiut de multi.
• diaree - se face un decoct din foi de ceapa uscata, din care se bea cate o jumatate de litru pe zi.
• reumatism si guta - se beau cate doua cani de decoct de ceapa pe zi. Se iau doua cepe intregi, cu tot cu coaja, de marime medie, se spala si se pun la fiert intr-o cana si jumatate de apa, timp de un sfert de ora. Se bea decoctul cald, indulcit sau nu, pe stomacul gol.
• insomnie - se mananca seara, inainte de culcare, ceapa cruda.
• gripa - se face un macerat din ceapa, din care se bea cate un pahar la pranz si unul seara.
• astenie si surmenaj intelectual, litiaza biliara - se consuma cruda.
• diabet - se iau 10-15 picaturi de tinctura de ceapa pe zi.
• degeraturi, arsuri si negi - se pun comprese cu suc de ceapa pe zona afectata. Tot pentru degeraturi, dar si panaritiu si furunculoza se foloseste ceapa coapta - se pune ceapa in cuptor, se lasa pana se inmoaie si se aplica apoi pe locul afectat.
• o criza de nervi poate fi oprita daca se inspira puternic de cateva ori o ceapa taiata in doua.
• tuse - sirop - se curata o ceapa si se taie solzisori. Se adauga o cana de apa si doua lingurite de zahar, apoi se pune la fiert. Dupa ce da in clocot, se trece prin sita si se pastreaza in borcane.
• intepaturi de insecte - suc - se da o ceapa pe razatoarea mica, iar sucul obtinut se foloseste pentru masarea zonelor afectate.

tonica terapeutica anti-infectioasa leguma aliment proprietati
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2017 - BZC.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.0821 (s) | 23 queries | Mysql time :0.011258 (s)