News Flash:

Ceasca de sanatate. Ce trebuie sa stim despre pelin

30 Aprilie 2015
585 Vizualizari | 0 Comentarii
A inceput sezonul pelinului! De la sfarsitul lunii aprilie si pana-n octombrie, preparatele medicinale din pelin ne ajuta sa fim mai sanatosi-fizic si psihic. Planta era folosita frecvent in numeroase zone geografice ale lumii, iar pentru stramosii nostri daci pelinul era un panaceu.

Prima atestare documentare

O prima atestare documentara, care recomanda modul de administrare a acestui panaceu, a fost descoperita pe un papirus egiptean care dateaza din anul 1600 inainte de Hrisos.

Mai tarziu, in Evul Mediu, pelinul devenise o planta importanta, indicata de medicina practicata in schituri si manastiri. In renumita sa carte „Farmacia verde-miracolul vindecarii bolilor”, preotul german Sebastian Kneipp prezenta un bilant al rezultatelor miraculoase ale experientei cu pelin, folosita de el timp de o jumatate de veac si facea pelinului o recomandare foarte utila: „Cine sufera de stomac sau de ficat, in loc sa intinda mana dupa tutun, mai bine sa ia de doua- trei ori pe zi cate o priza de pelin uscat pe care sa-l presare cu doua degete peste prima lingura de supa, sau sa-l puna in mancare, ca pe piper”.

Planta are o actiune complexa

Preparatele cu efecte medicinale din pelin : infuzia, pulberea, lichiorul, siropul sau tinctura sunt eficiente in afectiuni precum edemele renale, anorexia, gastrita hipoacida, hemoroizii si ranile care se vindeca greu. Eugen Giurgiu, doctor in biochimie, cu competente in fitoterapie si nutritie, recomanda pelinul pentru actiunea sa complexa asupra cailor gastro-intestinale: ”Infuzia de pelin face o curatenie generala in acest sector, distruge inclusiv viermii intestinali, trateaza diabetul si are calitati depurative. Mai mult, preparatele din pelin, pe langa faptul ca sunt tonice amare, revitalizante gastrice si intestinale, acestea stimuleaza si anumite zone pe creier, fiind apreciate ca tonice cerebrale. De asemenea, in cazul bolnavilor de ciroza, tratamentul cu pulbere de pelin, administrat sublingual (o jumatate de lingurita de trei ori pe zi), timp de 21 de zile, ajuta la eliminarea lichidului”.

Un remediu simplu combate racelile
Persoanelor cu imunitate scazuta, care racesc frecvent li se recomanda sa picure in fiecare nara cate 8-10 picaturi de ceai de pelin in fiecare seara.

Cura cu vin de pelin din secolul al XII-lea
Un leac inedit, recomandat de celebra calugarita vizionara Hildegard van Bingen, traitoare in secolul al XII -lea, a supravietuit timpului si a salvat viata a mii si mii de bolnavi.

In opinia terapeutei Hildegard, cura de primavara cu vin de pelin trebuie urmata din luna mai pana-n octombrie. Vinul de pelin amestecat cu miere, care se prepara foarte usor, trebuie consumat din trei in trei zile, dimineata, inainte de micul dejun. Hildegard sustine ca efectele curei sunt extraordinare pentru tot organismul.

Cum se prepara leacul
Culegeti pelinul in luna mai sau iunie, in perioada cand luna este in crestere, apoi stoarceti sucul din frunzele proaspete de pelin cu ajutorul storcatorului de fructe. Intr-un litru de vin curat, de casa, adaugati 150 g de miere si 40 ml suc de pelin. Licoarea obtinuta o puneti intr-un vas care se lasa sa se incalzeasca pe aragaz Cand vinul a atins punctul de fierbere, luati vasul de foc, strecurati vinul si pastrati-l in sticle curate.

Tratamentul trebuie urmat dimineata
Vinul se administreaza inainte de micul dejun (cate 20 ml) din trei in trei zile, adica se bea portia in prima zi, a doua zi va fi pauza, a treia zi se bea din nou, apoi va fi din nou pauza.

Principiile amare din compozitia pelinului regenereaza vasele de sange si stimuleaza glandele cu secretie interna. Dupa inceperea curei, rezultatele acesteia sunt vizibile.

Ce efecte are cura
Vinul de pelin activeaza circulatia, combate slabiciunea rinichilor ( insuficienta renala), melancolia, limpezeste vederea, revigoreaza inima si plamanii si imbunatateste digestia. Totodata, cura asigura rezistenta la infectii, trateaza si previne ateroscleroza, afectiunile metabolice (guta si reumatismul), diabetul senil (cel de tip II), reduce valorile anormale ale grasimilor din sange (colesterol si trigliceride). De asemenea, s-a mai dovedit ca, pe parcursul curei, rezistenta organismului in sezonul virozelor si gripelor creste , revigorand corpul dupa vindecarea infectiilor.

O cura simpla trebuie urmata sapte zile
In general, o cura cu preparate din pelin trebuie urmata timp de sapte zile, fara pauze. In acest timp, se respecta un regim alimentar strict, fara nicio abatere de la recomandarile terapeutului.

Ce restrictii alimentare se respecta in timpul curei
Persoana care urmeaza o cura cu preparate din pelin trebuie sa elimine din dieta zilei carnea, pestele, ouale, produsele de cofetarie si de patiserie, iar despre consumul de alcool si de tutun, nici nu poate fi vorba. In schimb, cine urmeaza cura poate sa se infrupte cu fructe, cu legume, cu uleiuri vegetale si, dupa caz, cu nuci.

Mierea sau dulceata atenueaza gustul amar

Si cantitatea zilnica de paine se reduce la 200 g, evitandu-se painea proaspata. In schimb, se recomanda paine mai uscata sau paine prajita. Sunt persoane care ocolesc terapia cu pelin din cauza gustului amar al plantei. In acest caz, preparatul ales trebuie amestecat cu putina miere sau cu dulceata.

Retetele saptamanii
Un tratament care previne balonarile

Infuzia: Se prepara din frunze si flori uscate (o lingurita de planta la 400 ml apa). Se bea cate 50 ml, de trei ori pe zi, cu o jumatate de ora inainte de fiecare masa. Aceasta infuzie previne balonarile si se administreaza timp de sapte zile.

Ce beneficii are tratamentul de 21 de zile

Totodata, o infuzie preparata din aceleasi ingrediente ( o lingurita de planta la 400 ml apa ) este recomandata pentru afectiuni ale ficatului, rinichilor, pancreasului si in cazul dischinziei biliare. In astfel de afectiuni, tratamentul trebuie urmat timp de 21 de zile.

Lichiorul de pelin, pentru afectiuni digestive
Ingrediente: 3 linguri de pelin uscat, 1kilogram de zahar, sucul si coaja unei lamai, 30o ml de tuica de secara si un litru de apa.

Preparare: Se prepara o infuzie din apa si pelin si se strecoara. Apoi se adauga zaharul, sucul si coaja de lamaie si se fierbe timp de 15 minute. Cand licoarea se mai raceste, se adauga tuica. Zilnic, se administreaza cate cinci lingurite de lichior, in orice afectiune digestiva.
Sursa : Click.ro

atestare documentara papirus egiptean pelin pelinul
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2017 - BZC.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.0833 (s) | 23 queries | Mysql time :0.009654 (s)