News Flash:

Cel mai controversat studiu: Ateii sunt mai inteligenti decat persoanele care cred in Dumnezeu

13 August 2013
1487 Vizualizari | 0 Comentarii
Oamenii religiosi sunt mai putin inteligenti decat ateii, in conformitate cu o noua revizuire a 63 de studii stiintifice facute in ultimele decenii.

O echipa de cercetatori condusa de Miron Zuckerman, de la Universitatea din Rochester, a constatat “o relatie negativa intre inteligenta si religiozitate", in 53 din cele 63 de studii. Chiar si la o varsta foarte inaintata, e putin probabil ca oamenii inteligenti cred intr-o divinitate.

Studiile folosite in lucrarea lui Zuckerman include, intre altele, o analiza de-a lungul vietii a 1.500 de copii inteligenti, cu un IQ de peste 135 – analiza care a inceput in 1921 si care continua si in zilele noastre.

Chiar si atunci cand au ajuns la varsta de 75 sau 91 de ani, aceste persoane nu au devenit religioase, contrar credintei generale care spune ca oamenii isi intorc fata spre Dumnezeu atunci cand imbatranesc.

De-a lungul timpului, diversi oameni de stiinta care au studiat comportamentul acestor oameni au notat ca “nu au atitudine religioasa”.

Inca din 1958, Michael Argyle a concluzionat: “Desi copiii inteligenti inteleg conceptele religioase de foarte devreme, ei sunt primii care se indoiesc de adevarul religiei”.

Un studiu facut in 1916, citat in lucrarea lui Zuckerman, spune ca “58% la suta din oamenii de stiinta din Statele Unite, selectati aleatoriu, si-au exprimat neincrederea sau indoiala in existenta lui Dumnezeu. Acest procent a crescut la 70% in randul celor mai de seama savanti".

Lucrarea lui Miron Zuckerman a fost publicata in revista academica Personality and Social Psychology Review.


Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook.

oamenii religiosi inteligenti ateii miron zuckerman inteligenta
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2020 - BZC.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.2751 (s) | 34 queries | Mysql time :0.080214 (s)