Despre centralele pe lemne sau cărbune, cu ardere tip lumânare, mulți români ar spune că reprezintă soluția perfectă pentru încălzirea casei. Acestea sunt tot mai căutate în rândul proprietarilor de case, mai ales de către cei stabiliți în localitățile în care nu există o rețea de gaze la care să se poată racorda.

În România, astfel de centrale pe combustibil solid sunt apreciate pentru construcția și performanțele de funcționare. Ele folosesc drept combustibil lemnul, cărbunii, peleții, brichetele de rumeguș dar și alte tipuri de combustibil.

Multe dintre centralele termice pe lemne profesionale folosesc principiul de ardere tip lumânare. Conform acestui principiu, distribuția aerului are loc din partea superioară, iar arderea se realizează doar în stratul superior. Datorită acestui sistem de ardere, randamentul centralei este la un nivel ridicat. În plus, este redusă foarte mult și cantitatea de cenușă rezultată, iar asta deoarece este folosită întreaga capacitate calorică a lemnului.

Menținerea randamentului centralei

Modul de ardere tip lumânare este unic și foarte eficient, se arde doar stratul de deasupra al combustibililor solizi pe o perioadă lungă de timp și nu toată încărcătura din centrală, astfel încât să nu se piardă căldura în mod inutil. Aerul este preîncălzit de fumul care a fost generat. Acesta este introdus în spațiul de combustie prin distribuitorul de aer.    

După ce are loc combustia stratului din suprafața aflată sub distribuitorul de aer, se stimulează arderea pe toată suprafața, de sus în jos, dar pe porțiuni restrânse. Arderea coboară în mod treptat pe un alt nivel de ardere la suprafață. Restul de combustibil va rămâne în stare inertă. Asta ajută la menținerea constantă a randamentului înalt al centralei, pentru a te bucura de confort termic pe termen lung, cu o cantitate redusă de combustibil, ceea ce înseamnă și costuri reduse pentru încălzire.

Economisire de combustibil

Principiul de ardere tip lumânare este foarte eficient și oferă și posibilitatea de economisire a combustibilului. Acumularea de cenușă nu are niciun efect asupra arderii combustibilului. Cenușa se poate îndepărta o dată pe săptămână, la fel și gudronul acumulat.

La o centrală pe lemne bună și eficientă, combustibilul arde complet. Deși poate avea o înălțime destul de mare, centrala nu ocupă foarte mult spațiu.

Cum poate fi crescut timpul de ardere?

Dacă se folosesc lemne de calitate, uscate, timpul de ardere crește. Prin adăugarea de peleți, rumeguș și boabe de porumb printre lemne, se poate dubla tipul de ardere. Centralele pe lemne pot fi alimentate și cu alte tipuri de combustibil (cărbuni, brichete de rumeguș, peleți), iar procesul de ardere este tot de sus în jos, de tip lumânare.

Se pot folosi lemne uscate, dar și lemne verzi, care asigură un randament destul de bun. Chiar dacă lemnele verzi pot fi folosite pentru alimentarea centralei, noi nu le recomandăm, deoarece pot apărea defecțiuni, depuneri dar și un randament scăzut. Asta însă poate scădea timpul de ardere. Costul la peleți poate fi uneori mai mare, decât la lemnul obișnuit.

Un exemplu excelent la capitolul randament superior și durată de ardere îndelungată sunt centralele pe lemne Stropuva România. Acestea folosesc arderea de tip lumânare a combustibililor, așa că doar stratul superior din focar este activ. Iar avantajele sunt nenumărate!

Centralele de lungă durată sunt cele mai eficiente, ele pot avea autonomie 24 de ore, cu o singură încărcare de lemne, sau chiar de 3-5 zile, cu o singura încărcare de cărbuni. Acestea sunt centrale moderne, care oferă performanță maximă. Stropuva România pune la dispoziție clienților modele de centrale pe lemne cu putere de până la 40 kW, care au eficiența de 86% și o durată de ardere semnificativă.

Rezistență și durată de viață mare

Centralele pe lemne marca Stropuva sunt realizate din oțel, iar astfel sunt foarte rezistente la căldură și durabile în timp. Sistemul lor de echipament nu include ventilatoarele de gaze sau de aer, circuite electronice, serpentină de protecție sau alte elemente fragile care s-ar putea defecta rapid, cauzând astfel costuri neprevăzute.

Curățarea centralei pe lemne

În cazul centralelor pe combustibil solid, cenușa se îndepărtează o dată la una sau două săptămâni și eventual se poate curăța și gudronul sau funinginea de pe pereții cazanului, cu ajutorul unei perii de sârmă, astfel încât să se asigure o bună funcționare. Curățarea centralei pe lemne este foarte simplă și ușoară.

Alte avantaje

O centrală pe lemne este o achiziție inspirată, mai ales atâta timp cât nu există alte alternative mai avantajoase, iar dat fiind faptul că folosește combustibil solid, centrala pe lemne se dovedește a fi un sistem de încălzire super eficient, economic și totodată sigur, aspecte pe care nu ți le poate garanta nici un alt sistem de încălzire.

Coeficientul de performanță este mai mare la centrala pe lemne, având în vedere puterea de căldură reală a echipamentului și capacitatea termică a combustibilului solid. La centralele profesionale, care au o eficiență ridicată, se consumă mai puțin combustibil pentru încălzirea casei. Prin urmare, pentru a merge la sigur și a achiziționa o centrală pe lemne performantă, care nu te va dezamăgi, ar trebui să verifici oferta de pe stropuva-romania.ro.

  coral