Academia Maghiară de Științe a premiat în data de 6 mai 2019, în cadrul unei ceremonii organizate la Budapesta, performanțele științifice deosebite ale cercetătorilor Universității Babeș–Bolyai și a acordat o serie de distincții unor membri ai comunității academice a UBB.

Pozsony Ferenc, membru extern al Academiei Maghiare de Științe și profesor universitar la Departamentul de Etnografie și Antropologie Maghiară din cadrul Facultății de Litere a UBB, a fost distins cu Premiul „Arany János” al Academiei Maghiare de Științe.

De asemenea, prof. Péntek János, tot membru extern al Academiei Maghiare de Științe, cadru didactic pensionat al Facultății de Litere a UBB, a fost distins cu Premiul Academiei Maghiare de Științe, în vreme ce Ercsey-Ravasz Mária-Magdolna, cercetător în cadrul Facultății de Fizică, Departamentul de Fizică al Liniei Maghiare, a fost distinsă cu premiul de excelență QP.

În data de 7 mai 2019, matematicianul Soós Anna, conferențiar universitar, prorector al Universității Babeș–Bolyai responsabil de Linia Maghiară și curriculum, a primit medalia „Arany János”, distincție acordată de Academia Maghiară de Științe pentru rezultatele obținute în domeniul coordonării învățământului superior și al organizării vieții științifice publice, în timp ce economistul Szász Levente, profesor universitar și prodecan al Facultății de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor, a primit Premiul „Arany János” pentru tineri cercetători.

În cadrul adunării generale a Academiei, care a avut loc în aceeași zi, patru profesori ai Universității Babeș-Bolyai au fost aleși membri externi ai Academiei Maghiare de Științe: Gábor Csilla, istoric literar, Nagy László, fizician, Pál Judit, istoric, respectiv Vincze Mária, economist.

Toate acestea reprezintă o recunoaștere în plan internațional a activităților didactice și de cercetare desfășurate la UBB.

coral