News Flash:

Clujeanul care a descoperit o metoda naturala de decontaminare a carnii

14 Februarie 2014
782 Vizualizari | 0 Comentarii
Decontaminarea carnii este o metoda foarte putin utilizata in Romania, in timp ce, in Statele Unite ale Americii, procedura se aplica in industria alimentara de foarte mult timp.

Pentru a asigura o decontaminare a carnii in procent de 100%, direct din abator, un cercetator clujean de la USAMV Cluj a gasit o metoda naturala de indepartare a germenilor patogeni care provoaca, de cele mai multe ori, toxiinfectiile alimentare.
 
Cercetatorul clujean Sorin Dan explica metoda: “Carcasele de carne, in abatoare, sunt pulverizate, in sistem suspendat, de o parte si de alta, cu aceste solutii decontaminante, astfel incat dupa uscarea si dupa racirea carcaselor, solutiile decontaminante isi exercita efectul o perioada de timp indelungata.”

Citeste si: Micii infectasti cu salmonela depistati si la Cluj

Prin metoda de decontaminare a carnii, cercetatorul clujean Sorin Dan spune ca germenii patogeni daunatori pentru sanatatea consumatorului pot fi eliminati in proportie de aproape 100%, iar substanta utilizata la pulverizarea carcaselor este naturala.

“Solutia pe care am adoptat-o noi este o solutie care foloseste o substanta chimica care este un metabolit natural al tesutului muscular, respectiv acidul lactic. Si, ca urmare, acesta nu are efecte negative asupra starii de sanatate a consumatorului”, concluzioneaza cercetatorul Sorin Dan.

Citeste si: Aproape 2.000 de conserve Ardealul, care contin carne de cal, au ajuns in consum

Odata decontaminata, carnea va avea si un termen de valabilitate extins: “In mod obisnuit, carcasele au un termen de valabilitate de 7-10-14 zile. Dar depinde si de temperatura de pastrare – cu cat este mai joasa cu atat termenul de valabilitate este mai lung. Prin utilizarea acestor substante decontaminante creste perioada de valabilitate cu inca aproximativ jumatate din perioada initiala.”

Citeste si: Amendat cu 6000 de lei pentru ca transporta in conditii improprii 1200 de kilograme de carne

Pentru ca metoda clujeanului sa fie implementata, proiectul trebuie finantat. Insa, in lipsa finantarii, cercetatorul este decis ca in viitor sa colaboreze direct cu un abator din Bistrita. Cercetatorul clujean isi propune sa breveteze metoda de decontaminare a carnii la nivel national, pentru a fi implementata in fabricile de procesare a carnii.


Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook.

decontaminarea carnii industria alimentara usamv cluj
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2017 - BZC.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1448 (s) | 23 queries | Mysql time :0.050258 (s)