Începând din data de 1 ianuarie 2019, parcările din centrul Clujului s-au scumpit. Preţurile au crescut de la 5 lei la 7 lei, adică cu 40% mai mult decât anul trecut. Cu alte cuvinte, clujenii care vor să parcheze vor trebui să plătească următoarele tarife în 2019:

30 de minute zona I/1 oră Zona II – 3,5 lei
1 oră zona I/2 ore Zona II – 7 lei
2 ore zona I/4 ore Zona II – 14 lei.

Prețul de 7 lei echivalează cu 1,5 euro. Deci, preţurile pentru parcarea în Cluj-Napoca se apropie sau chiar depășesc tarifele de parcare din centrul multor oraşe europene, după cum urmează:

Viena – 2,10 euro/oră
Paris – 2,50 euro/oră
Berlin – 3 euro/oră
Budapesta – 1,40 euro/oră
Roma – 1,5 euro/oră
Barcelona – 2,5 euro /oră
Stockholm – 1,5 euro /oră.

Conform noului regulament de administrare a parcărilor publice din Cluj-Napoca, postat pe site-ul administraţiei locale, plata se va putea face prin: echipamente de plată stradale (parcometre), case de plată automate (în cazul parcărilor controlate/cu barieră), tichete de parcare răzuibile (procurate din reţeaua comercială sau de la persoane autorizate), prin SMS sau card bancar pe paltformă online. 

Intervalele orare de taxare, în funcţie de perimetrul de încadrare a străzilor, sunt Zona I (30 minute, 1 oră, 2 ore) şi Zona II (1 oră, 2 ore, 4 ore). Tichetele de parcare răzuibile vor avea culori diferite, atât pentru zonele de parcare, cât şi pentru intervalul orar de taxare: Zona I (30 minute – verde , 1 oră – violet, 2 ore – albastru) şi Zona II (1 oră – portocaliu, 2 ore – gri, 4 ore – galben).

Elisabeta Ursuly

coral