Clujul e județul din țară cu cele mai multe clădiri eficiente enegetic, după București, conform unui raport publicat azi.
O companie de consultanță arată într-un studiu publicat azi că în România funcționează peste 250 de clădiri certificate ca fiind ”clădiri verzi”, dintre care trei sferturi sunt în București, Capitala fiind urmată de Cluj-Napoca, Timișoara și respectiv Brașov. ”Implementarea normelor de dezvoltare sustenabilă a devenit deja o practică generalizată pe piaţa imobiliară din România. Deja avem clădiri de birouri cu sisteme sofisticate prin care se reduc consumurile de energie şi este crescut confortul ocupanţilor, clădiri proiectate pentru a obţine nivelurile maximale de certificare sustenabilă, o deschidere mai mare pentru certificări verzi din partea dezvoltatorilor de proiecte rezidenţiale şi prima fabrică certificată sustenabilă. Pe de altă parte, peste 95% din clădirile din sectorul public şi inaugurate anterior anului 2010 necesită renovări şi îmbunătăţiri, deci sunt în continuare multe de făcut”, arată Răzvan Nica, directorul companiei de consultanță.

Sursele alternative de energie, precum pompele geotermale sau panourile solare, faţadele inteligente care includ sisteme de umbrire sofisticate menite să reducă consumurile de energie, dar şi să îmbunătăţească confortul angajaţilor, sistemele inteligente de încălzire şi iluminare, în funcţie de gradul de ocupare al clădirilor, şi staţiile de încărcare pentru autovehiculele electrice sunt câteva dintre soluţiile tehnice implementate de către dezvoltatorii imobiliari pentru clădirile certificate ca fiind ”clădiri verzi”.

coral