News Flash:

Colesterolul: pro si contra

16 Iulie 2014
640 Vizualizari | 0 Comentarii
Lupta acerba impotriva colesterolului nu e veche de cand lumea.

Varstnicii de azi isi mai aduc aminte ca, inaintea ultimului razboi, tinerii, adultii si indeosebi copiii de atunci, erau sfatuiti sa se hraneasca bine, pentru ca hrana da forta si ajuta organismul sa se apere de friguri si de turberculoza - cele doua boli de temut la acea data, cand profilaxia era la inceputuri, iar antibioticile nu se cunosteau inca.

In anii '40 putina lume se gandea la ce contine mancarea, totul era sa supravietuiesti. In deceniile care au urmat, fiecare a inceput sa cocheteze cu medicina experimentand-o pe propriul sau corp.

Medicii au dat o mana de ajutor si am inceput sa aflam ce ingrasa, ce ajuta la silueta si ce ne fereste de temutele boli cardiovasculare. Atunci s-a declansat atacul contra colesterolului si am inceput sa evitam carnea de porc, sa preferam peste si lapte degresat.

Citeste si: Studiu: consumul zilnic de alune reduce riscul aparitiei bolilor cardiace

Pe parcurs am aflat si teoria incurcata cu privire la colesterolul "bun" si cel "rau", ceva subtil de tot, cu care ne batem capul si acum, ca sa intelegem cam despre ce este vorba.

In plus, conform cercetatorilor din Texas, chiar si colesterolul "rau" este necesar pentru mentinerea in stare normala a tesutului muscular din organism. Cu alte cuvinte, este un rau necesar.

Nu se indoieste nimeni cat de util ne poate fi sfatul medicului, cu atat mai mult cu cat speranta la viata creste pe intreaga planeta, iar tuberculoza si frigurile, plus multe altele s-au eradicat tot prin efortul lor.

Dar nimeni n-a ramas nemuritor si nici medicii nu par convinsi de tot ce spun. Ca dovada, medicii nu traiesc mai mult decat traim noi, multi din ei fumeaza, unii beau si pun pariu ca adesea nu-si bat capul sa consume cei doi litri de apa pe zi, pe care ni-i recomanda afisul de dupa pauza publicitara.

Pe acest fond, orice sfat pare binevenit si adesea chiar ne punem increderea in el, iar portalul Pulsplus ne ofera ultimele noutati cu privire la controversatul colesterol.

Citeste si: DESCOPERIRE UIMITOARE. Ce se intampla daca mananci BRANZA CU ROSII?

Atac impotriva barbatilor

Cecretatorii britanici au descoperit ca temutul colesterol ii afecteaza indeosebi pe barbati, provocand o dezvoltare mai rapida a efectelor patologice in sistemul vascular al acestora.

Fata de ei, femeile au un avantaj: hormonii sexuali feminini prezinta efecte protectoare asupra peretilor interiori ai arterelor, reducand semnificativ formarea placilor de colesterol.

O monitorizare efectuata timp de 12 ani a aratat ca, intr-adevar, excesul de colesterol mareste riscul de infarct miorcadic mult mai semnificativ la barbati, decat la femei. Pe ele, acest exces le dezavantajea mai mult la silueta.

Branza a fost reabilitata

Pana de curand, branza de Olanda era in top la "lista neagra" responsabila de cresteea colesterolului. Dar recent, specialistii danezi au reabilitat-o. S-a dovedit ca persoanele care mananca zilnc branza sunt mai putin expuse decat cele care consuma unt.

Calciul din branza ajuta la scaderea colsterolului in proprotie de 25%. Deci, daca ai in meniu legume proaspete si fructe, nu strica sa-l completezi cu un sandvis cu cascaval.

Citeste si: Ce alimente trebuie sa consumi cand ai probleme cu ficatul

Sarea nu-i totdeauna un dusman

In cazuri speciale, medicul prescrie regimuri fara sare, dar sa ni le prescriem singuri este periculos. S-a dovedit ca regimul total asodic duce la o crestere a colesterolului cu 2,5%, o crestere a trigliceridelor cu 7% si a riscurilor de cheaguri in sange.

Situatia este cauzata de faptul ca regimul "total fara sare" duce la eliberarea unor mari cantitati de hormoni proteici de renina si aldosteron, care stimuleaza cresterea tensiunii arteriale.

Cum insa excesul de sare are alte consecinte, binecunoscute, rezulta ca si in aceasta problema, ca si in multe altele, se impune un echilibru. Acest echilibru nu-l putem doza din informatii generale si numai medicul il poate stabili in functie de caz, pentru ca totusi in niciun alt domeniu, solutiile nu sunt atat de individualizate ca in cel al medicinii.

Citeste si: Comoara din coaja VINETELOR. Secretul nestiut despre SALATA DE VINETE
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook.
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2017 - BZC.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1146 (s) | 33 queries | Mysql time :0.018784 (s)