Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca are din acest an, o Comisie de Biodiversitate și Dezvoltare Sustenabilă care va monitoriza permanent problemele existente la nivelul spațiilor naturale administrate de UBB, va propune soluții și va elabora documente strategice cu privire la modalitățile de ocrotire a acestora, precum și cu privire la măsurile de educație ecologică menite să determine creşterea gradului de informare şi responsabilitate cu privire la păstrarea valorilor naturale.

Comisia, condusă de directorul Grădinii Botanice „Alexandru Borza” şi coordonată de prorectorul responsabil cu asigurarea calităţii, prof. dr. Markó Bálint, va aviza orice intervenție asupra valorilor naturale ale UBB. În mod special, Comisia analizează starea vegetației arbustive și arboricole, propune măsurile care se impun cu privire la intervențiile de corecție prin toaletare, tăiere, plantare și va elabora un ghid pentru tratarea copacilor bătrâni și ucați.

Până la finalul fiecărui an calendaristic, Comisia va pregăti un Raport de dezvoltare sustenabilă având în vedere obiectivele cuprinse în Programul UBB Goes Green și va formula soluții, strategii și un calendar pentru îndeplinirea acestora, inclusiv propuneri pentru actualizarea și dezvoltarea continuă a Programului UBB Goes Green.

Comisia a fost înfiinţată în baza unei hotărâri adoptate la finalul anului 2018 de conducerea UBB, care prevede transformarea fostei Comisii de evaluare a spațiilor verzi în concordanță cu programul „UBB pentru Dezvoltare Sustenabilă (UBB Goes Green)” și ținând cont de multitudinea și complexitatea problemelor legate de valorile naturale găzduite de Universitatea Babeș-Bolyai.

coral