Unul dintre cei mai titrați ofițeri din vechea Securitate a murit, la Oradea, vârsta de 79 de ani. De numele lui Ovidiu Ținca se leagă acțiunile fostei Direcții de Securitate Cluj, care îi avea în lucru pe celebrii dizidenți Doina Cornea și Iulius Filip.

Colonelul în rezervă Ovidiu Ținca a murit în cursul zilei de luni, acasă, după ce a suferit un infarct. Apropiații fostului ofițer de securitate susțin că acesta era suferea de inimă, și că întrecut a mai avut alte două infarcte, cel de-al treilea fiindu-i fatal.

După 1989, Ținca a fost ”recuperat” de fostul director al SRI, Virgil Măgureanu și numit șef al tuturor Direcțiilor SRI, din zona de vest a României. Ulterior, în perioada 1995-2002, colonelul Ținca a fost profesor la Facultatea de Drept, din cadrul Universității din Oradea, fiind ”racolat” în această funcție de fostul rector Teodor Maghiar.

Potrivit Evenimentului Istoric, Ovidiu Ținca a fost șeful Serviciului 1A din cadrul Direcției de Securitate Cluj, până în 1989, avându-i în lucru pe celebrii dizidenți Doina Cornea și Iulius Filip. În 1988, colonelul Ținca a semnat un plan de acțiune care ar fi urmat să îi împiedice pe cei doi dizidenți să se întâlnească și să pună la punct un plan de acțiune împotriva regimului comunist.

coral