Activiștii de mediu au făcut o tură pe Someș, la final de săptămână, pe jos, cu bicicleta sau cu barca, pentru a vedea cât de mult i s-au curățat malurile după promisiunea primăriei Florești din august.

Tura pe Someș, o plimbare de-a lungul râului de la barajul din Florești spre Cluj-Napoca, pe jos, cu bicicleta sau cu barca, a fost o explorare necesară care i-au surprins pozitiv și negativ în egală măsură, pe activiști. Miza lor a fost să descopere potențialul Someșului și să vadă cât de mult i s-au curățat malurile după promisiunea primăriei Florești din august de la dezbaterea publică "Un Someș mai curat". 

Conform reprezententanților Someșul nostru, au fost curătați aproape 500 de metri: "E un prim pas! Mai sunt încă 6 km! În plus, o curățenie mai atentă la vegetația de acolo este important de obținut!

Acum, în proces s-au tăiat mulți arbori și multe crengi, în unele locuri prea masiv! Și așa au rămas straturi de gunoi sub cele curățare… Malurile au potențialul de a putea fi traversate de o promenadă de-a lungul râului, pe malul stâng (nordic).

Iar chiar după baraj este un spațiu amplu care îl putem imagina ca viitorul parc al Floreștiului, dacă permite situația juridică sau primaria duce o politică bună în al achiziționa". 

Plimbarea cu bărcile pe apă a fost posibilă prin implicarea celor de la Outdoor4U. Tura cu bicicletele a fost coordonata de Clubul Cicloturism “Napoca”. Evenimentul a fost inițiat de Someșul nostru. Igienizare a fost făcută de o echipa de voluntari de la Bosch.  

coral