Bancnotele de 500 de euro vor fi retrase din circulatie. Duminica, 27 ianuarie, un numar de 17 din cele 19 banci centrale din zona euro au incetat sa mai emita bancnotele de teama ca acestea ar putea fi folosite de evazionisti, teroristi si criminali, potrivit AFP.

De asemenea, disparitia acesteia mai este motivata si prin doua aspecte: lupta impotriva criminalitatii si incurajarea mijloacelor electronice de plata. Cu toate acestea, bancile centrale din Germania si Austria vor continua sa tipareasca bancnotele de 500 de euro, insa pana la data de 26 aprilie, „pentru a asigura o tranzitie lina precum si din motive logistice.”

Bancnota de 500 de euro va fi retrasa din circulatie

In luna mai a anului 2016, Banca Centrala Europeana a informat ca va inceta sa emita noi bancnote de 500 de euro. La acel moment, data estimata ca acest lucru ar urma sa se intample era la finele anului 2018, din cauza „ingrijorarilor ca aceste bancnote ar putea facilita activitatile ilicite.” De mentionat este ca bancnotele aflate in acest moment in circulatie raman legale si pot fi utilizate fara griji pentru a face plati.

Popular, bancnota este numita ”bin Laden”, ce este o aluzie la fostul lider al gruparii teroriste al-Qaida, dat fiind faptul ca permite gruparilor infractionale sa transporte sume imense intr-un spatiu compact. Sub aceasta forma, o greutate de 2,2 kilograme, un milion de euro, poate fi ascuns intr-un rucsac de laptop.

Aceeasi suma in bancnote de 100 de dolari are o greutate de aproximativ sase ori mai mare, ce necesita un mijloc de transport mult mai vizibil. Dar, daca in alte tari reactia la disparitia bancnotei a fost mai modesta, in Germania a generat critici raspandite de teama ca ar putea duce la disparitia banilor fizic, plus o supraveghere generalizata a tranzactiilor financiare.

coral