Primarul Emil Boc a declarat că parcările de pe strada Nicolae Titulescu și Calea Florești vor fi eliminate pentru a face loc mijloacelor de transport în comun.

”Mă uit la modelul de succes de pe Observator. Am redat circulației patru benzi de circulație și nu două cum era înainte, și se simte la trafic. Dacă ne uităm pe Titulescu, pe Calea Florești, o bandă sau două sunt ocupate de mașini. Dacă acele benzi de circulație ar fi date transportului în comun, s-ar circula mult mai bine. Sunt 360 de mașini, din care cu abonamente sunt mult mai puține, în jur de 160. Pentru 160 de mașini avem două benzi de circulație blocate care ar putea fi date transportului public. În Gheorgheni vom restructura prin sensuri unice circulația pe străzile din cartier și vom căuta noi locuri de parcare. La fel cum am făcut în Zorilor. Toți cei care au avut loc de parcare cu abonament au primit loc de parcare pe alte străzi”, a declarat Boc.

Pentru început, se vor elimina parcările de pe un sens de circulație de pe strada Nicolae Titulescu. Clujenii care au parcare cu abonament vor primi locuri de parcare pe alte  străzi adiacente.

”Cred că trebuie să ne gândim să începem în perioada următoare măcar cu o bandă de pe Titulescu și apoi și cu cealaltă bandă pentru a prioritiza transportul în comun. De asemenea, odată cu crearea parkingurilor din Mănăștur, de pe Primăverii și de pe Mogoșoaia putem să ne gândim să eliminăm mașinile și parcările din toată zona, începând de la Calea Florești. În primul rând trebuie să folosim infrastructura existentă pentru a decongestiona traficul. Pe Titulescu s-au identificat sensurile unice, acum se numără bucată cu bucată fiecare loc de parcare. Vedem câte locuri putem crea prin instituirea sensurilor unice și comparăm cu locurile de parcare cu abonament de pe strada Titulescu. Oferim oamenilor o alternativă, nu eliminăm complet locurile de parcare”, a declarat primarul Boc.

Boc dă în continuarea vina pe eliminarea taxei de mediu pentru numărul foarte mare de mașini care sunt în oraș.

”Prima dată scoatem mașinile de pe carosabil. Nu putem să contracarăm numărul de mașini care vin în oraș. Guvernul a eliminat taxa de mediu și cumperi câte mașini dorești. Noi vom putea prin reglementări să stabilim cum se circulă. Cei care au contract cu primăria vor avea în continuarea un loc de parcare asigurat. Nu există pe Titulescu un spațiu suficient de mare pentru a fi create mai multe locuri de parcare, măcar dublu decât cele existente. Garajele dispar în continuare, dar din două garaje creezi cam trei locuri de parcare”, potrivit lui Boc.

coral