Ziua de 14 februarie este bine cunoscuta de toata lumea ca fiind Sfantul Valentin sau Ziua Indragostitilor.

Totusi, aceasta nu este o sarbatoare a romanilor, iar in calendarul crestin ortodox astazi este praznuit un mare sfant, considerat tamaduitor al lumii.

Calendar ortodox 14 februarie 2020. Ce sarbatoresc romanii de fapt de Ziua Indragostitilor In fiecare an la data de 14 februarie este pomenit Sfantul Auxentiu, facatorul de minuni.

Acesta a fost un nobil la curtea imparatului bizantin Teodosie cel Mic. El a ales sa imbrace haina monahala si a parasit Constantinopolul, refugiindu-se intr-un munte, zona care mai apoi a luat numele de Muntele lui Auxentiu.

Sfantul Auxentiu dorea sa stea departe de ochii lumii si sa se regpseasca in rugaciune si nevointa, insa a fost descoperit de catre niste pastori. Acestia au dus vestea mai departe si in scurt timp o multime de oameni au inceput sa vina la el pentru a se ruga si vindeca de boli. El avea puterea de a vindeca orice boala, asa ca vestea i s-a dus rapid.

Prin puterea lui Dumnezeu Auxentiu a vindecat numeroase boli grave si de aici i s-a spus tamaduitorul lumii.

Sfantul Auxentiu a fost unul din Parintii celui de-al Patrulea Sinod Ecumenic din Calcedon, din anul 451. S-a mutat la Domnul in anul 470.

Rugaciunea catre Sfantul Auxentiu

Locuitor pustiului si inger in trup si de minuni facator te-ai aratat, purtatorule de Dumnezeu, parintele nostru Auxentiu;

si cu postul, cu privegherea, cu rugaciunea, ceresti daruri luand, vindeci pe cei bolnavi si sufletele celor ce alearga la tine cu credinta.

Slava Celui ce ti-a dat tie putere; slava Celui ce te-a incununat pe tine; slava Celui ce lucreaza prin tine tuturor tamaduiri.

 

sursa:huff

  coral