Numărul de telefon 114 nu va fi un număr de urgenţă aflat la dispoziţia apelanţilor, aşa cum este la momentul actual 112, precizează Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale (MCSI), pe Facebook.

În proiectul iniţiat de MCSI al Ordonanţei de Urgenţă pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 34/2008 privind organizarea şi funcţionarea Sistemului naţional unic pentru apeluri de urgenţă şi a Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 111/2011 privind comunicaţiile electronice, la art. I, alin. 1, se prevăd următoarele:

”1. (…)

«(2²) Transmiterea mesajelor tehnice standardizate scurte ce conţin informaţia de localizare obţinută pe baza echipamentului terminal se realizează fără intervenţia apelantului, către numărul unic 114.»”, transmite Ministerul Comunicaţiilor, pe Facebook.

Reprezentanţii ministerului precizează că în textul propus apare menţionat numărul 114 într-un context exclusiv tehnic, nefiind vorba de introducerea unui nou număr de urgenţă.

Astfel, precizăm că numărul 114 NU VA FI un număr de urgenţă aflat la dispoziţia apelanţilor, în sensul numărului 112, ci doar un canal tehnic asociat numărului de urgenţă 112”, completează Ministerul Comunicaţiilor.

După adoptarea actului normativ, apelurile de urgenţă ale cetăţenilor se vor îndrepta spre aceleaşi numere ca şi în prezent: 112, respectiv 113- acesta fiind adresat persoanelor cu dizabilităţi.

coral