News Flash:

Centura de diamant este gata dupa 7 ani de la demararea lucrarilor

20 Septembrie 2013
1316 Vizualizari | 0 Comentarii
Lucrarile la centura de est a municipiului Cluj Napoca, Valcele-Apahida, sunt aproape de finalizare, termenul cel mai probabil pentru inaugurarea oficiala a acestei investitii fiind de 15 octombrie. Deja, lucrarile sunt in mare intarziere, autoritatile anuntand pentru acest an trei termene de finalizare, 15 iunie, 15 septembrie si 15 octombrie.

Dupa sapte de ani de la demararea lucrarilor, ”centura de lut” sau ”centura de diamant”, asa cum a fost botezata de clujeni din cauza faptului ca a fost construita pe un sol instabil sau din cauza pretului astronomic, este aproape de finalizare. Lucrarile au intarziat foarte mult din cauza unor alunecari de teren, de mare amploare, de aproximativ doi kilometri, care s-au inregistrat pe sectorul 1. Din cauza acestor alunecari de teren, un zid de protectie cu o grosime de un metru s-a rupt, fapt ce a necesitat adoptarea de noi solutii tehnice. Constructorii au ridicat un nou zid de protectie impotriva alunecarilor de teren si au construit drenuri subterane care sa capteze izvoarele subterane, dar si constructia unor sisteme de canalizare care sa preia apele care se scurg de pe versantii din zona.

In prezent, se mai lucreaza la viaductul care face legatura dintre sectorul unu si doi. ”Din cauza faptului ca rambleul este foarte inalt, a trebuit sa construim un sistem de rezistenta care sa nu permita prabusirea fundatiei drumului din zona viaductului rutier. Marginile rambleului drumului au fost armate cu plasa de fier beton”, spune un inginer constructor de la firma care lucreaza in zona.

Nici preturile nu au ramas pe loc. Daca in prima faza, pretul soselei de centura a fost de 24 de milioane de euro, in prezent costurile au ajuns la astronomica suma de aproximativ 125 de milioane de euro, adica 565 milioane de lei.

Doar lucrarile suplimentare legate de consolidarea portiunii de drum de doi kilometri, unde s-a inregistrat alunecarea de teren, au costat 54 de milioane de lei.

Un simplu calcul arata ca un kilometru de centura a costat peste cinci milioane de euro, bani cu care putea fi construit un kilometru de autostrada.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook.
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2020 - BZC.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.2660 (s) | 34 queries | Mysql time :0.074531 (s)