Centura metropolitană poate fi terminată în decembrie 2023, dar totul depinde de Ministerul Transporturilor, care e beneficiarul proiectului, spune primarul Emil Boc.

Edilul a precizat la ședința Consiliului Local de ieri, 10 decembrie, că este necesară adoptarea cât mai rapidă a noii forme a protocolului încheiat cu CNAIR pentru această investiție majoră.

Vechiul protocol trebuie amendat pentru că acum avem aprobat traseul centurii. Noua formă a protocolului doar aduce la zi stadiul lucrărilor și stabilește foarte clar responsabilitățile.

Noi trebuie să pregătim toate studiile, toate documentele, tot ce e necesar pentru obținerea autorizației de construcție, ei sunt titularii de construcție, CNAIR-ul, și de asemenea consființește faptul că acum avem varianta de traseu și nu variante de traseu, în baza căreia, acum, se obțin toate avizele necesare pentru obținerea autorizației de construcție.

Aceste lucruri le-am făcut și le facem în locul Guvernului pe baza mandatului acordat de ei în folosul clujenilor și cu aprobarea Consiliului local”, a precizat primarul.

Proiectul a fost adoptat cu unanimitate de voturi de Consiliul Local Cluj-Napoca. Emil Boc mai spune și că după schimbarea Guvernului, relația cu Ministerul Transporturilor referitor la acest proiect este mai dinamică.

Nici în perioada anterioară nu am simțit blocaje majore. Au fost întârzieri, dar nu blocaje. Noul guvern a demonstrat un mai mare dinamism în sensul că protocolul a fost mult mai repede pregătit, mult mai repede transmis, mult mai concret, și lucrurile par să meargă mai accelerat decât în perioada anterioară.

Dar aș vrea să fiu corect, nici în perioada anterioară nu au fost blocate lucrurile, ci încetinite. Acum am plecat pe un drum mai accelerat și sper ca el să se continue până la capăt, indiferent de miniștri și de guvern”, a precizat primarul.

Acesta este optimist cu privire la termenul prognozat, respectiv decembrie 2023, pentru realizarea centurii metropolitane.

Termenul de 1 ianuarie 2024 este termenul în care putem utiliza banii europeni pentru proiect. Dacă cei de la Ministerul Transporturilor se vor mobiliza și, după ce va fi pregătită documentația, vor organiza licitația din timp, șanse există să fie gata lucrarea la finele lui 2023”.

Vechiul protocol de colaborare între primăriile Cluj-Napoca, Gilău, Florești și Apahida cu CNAIR a fost încheiat în 2017. În 30 octombrie 2019 CNAIR a aprobat varianta 8 de traseu pentru acest drum, care în Master Planul General de Transport este denumit Transregio Feleac.

Centura Metropolitană va avea 38 km, leagă vestul comunei Gilău de Apahida, şi are o alocare financiară de la Comisia Europeană de 150 de milioane de euro. coral