Magistrații Curți de Apel Cluj au admis, atât în ceea ce privește latura penală cât și cea civilă, apelurile declarate de către persoanele vătămate și au dispus condamnatea lui Gabriel Rus, tânărul din Târlișua care a accidentat mortal, în urmă cu 2 ani, la Coldău, un taximetrist, iar alte trei persoane au ajuns în stare gravă la spital, la 5 ani și 2 luni de închisoare, totărârea instanței clujene fiind definitivă.

Gabriel Rus, tânărul din Târlișua, care în toamna lui 2017 s-a urcat băut la volan și a produs un accident grav în localitatea Coldău din județul Bistrița-Năsăud, soldat cu moartea lui Claudiu Zăgrean, un tânăr din localitatea Mogoșeni, aflat la volanul unui taximetru cu care transporta spre casă alte trei persoane , și acestea fiind grav rănite, a fost condamnat la 5 ani și 2 luni de închisoare de magistrații Curții de Apel Cluj, care au admis apelul formulat de familiile victimelor. La instanța de fond, respectiv Judecătoria Beclean, Gabriel Rus a primit o sentință mai blândă, de doar 2 ani și 7 luni în regim de detenție.

„În baza art. 421 pct. 2 lit. a C.proc.pen., admite apelurile declarate de către persoanele vătămate Z. M. N., Z. I. A., Z. T., Z. E. împotriva sentinţei penale nr. 228/30.10.2018 Judecătoriei Bistriţa – Năsăud, pe care o desfiinţează în latura penală şi, judecând în fond:

Condamnă pe inculpatul R. G., pentru săvârşirea infracţiunilor de: – ucidere din culpă prev. de art. 192 alin. 1 şi 2 Cod penal, cu aplicarea art. 396 alin. 10 Cod de procedură penală, la pedeapsa de 4 ani închisoare. – vătămare corporală din culpă prev. de art. 196 alin. 1, 3 şi 4 Cod penal, cu aplicarea art. 396 alin. 10 Cod de procedură penală, la pedeapsa de 1 an şi 6 luni închisoare. – conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe prev. de art. 336 alin. 1 Cod penal, cu aplicarea art. 396 alin. 10 Cod procedură penală, la pedeapsa de 2 ani închisoare. Constată că infracţiunile sus menţionate au fost comise sub forma concursului real și formal prev. de art. 38 alin. 1 și 2 Cod penal.

În baza disp. art. 39 alin. 1 lit. b Cod penal, aplică inculpatului pedeapsa cea mai grea, de 4 ani închisoare, la care adaugă un spor de o treime din celelalte pedepse (1 an şi 2 luni închisoare), astfel că aplică inculpatului pedeapsa finală de 5 ani şi 2 luni închisoare, în regim de detenție. Menţine restul dispoziţiilor sentinţei apelate.

Cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului. II.În baza art. 421 pct. 1 lit. b C.proc.pen., respinge, ca nefondat, apelul declarat de către apelantul – inculpat R. G., împotriva sentinţei penale nr. 228/30.10.2018 Judecătoriei Bistriţa – Năsăud (n. r. – Judecătoria Beclean).

Deduce din durata pedepsei închisorii aplicate inculpatului perioada reţinerii, a arestării preventive şi a arestului la domiciliu, respectiv de la 1.10.2017, la zi. Stabileşte în favoarea Baroului Cluj, suma de 130 lei, onorariul parţial avocat din oficiu, pentru dna avocat C. M. – I., ce se va avansa din FMJ. Obligă apelantul să achite în favoarea statului suma de 300 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare. Definitivă. Pronunţată în şedinţa publică din data de 20 februarie 2019″, este decizia Curții de Apel Cluj.

coral