Potrivit unui comunicat de presă, Compania de Apă Someș S.A. anunță intenția de ajustare a prețului apei potabile, respectiv a tarifului de canalizare-epurare, după cum urmează:

  • Preț apă potabilă: 3,46 lei/mc inclusiv TVA (9%);

  • ​​​​​​​Tarif canalizare-epurare: 3,65 lei/mc inclusiv TVA (9%).

Noile prețuri/tarife au fost avizate de către Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilitați Publice (Decizia nr.112/28.05.2019) și urmează a fi supuse aprobării Asociației Regionale pentru Dezvoltarea Infrastructurii din Bazinul Hidrografic Someș-Tisa, care acționează în numele și pentru autoritățile publice județene și locale din aria deservită de Compania de Apă Someș în județele Cluj și Salaj.

Rațiunea necesitații de ajustare a prețurilor/tarifelor rezidă în influența primită în costurile de producție, urmare a punerii în funcțiune a unor instalații și utilaje pentru îmbunătățirea calitativă a serviciilor publice de alimentare cu apă și de canalizare, a creșterilor progresive a prețului energiei, combustibililor, celorlalte materii și materiale utilizate în procesele de captare, tratare, transport, pompare și distribuție apă potabilă, respectiv în procesele de preluare, transport, pompare și mai ales epurare a apelor uzate menajere, industriale și pluviale.

Aceste influențe în costuri s-au manifestat în condițiile în care numarul mediu de personal a ramas relativ constant, dar complexitatea activității și aria de operare din cele două județe au crescut semnificativ. De asemenea, ajustarea prețurilor/tarifelor este o condiționalitate a programului de investiții POIM Cluj-Sălaj derulat în prezent, pentru care, Compania de Apă Someș a atras peste 355 de Milioane Euro de la UE.

Noile prețuri/tarife vor intra în vigoare după aprobarea acestora de către Asociația Regională pentru Dezvoltarea Infrastructurii din Bazinul Hidrografic Someș-Tisa și se vor aplica în întreaga arie regională deservită din județele Cluj, Sălaj și Mureș.

coral