Viorica Dancila a anuntat vineri ce se intampla si cu cat se maresc pensiile, in 2019! Si, pe langa dezbaterile interminabile privind legea pensiilor, anul aduce cateva modificari considerabile in privinta pensiilor de stat si ale celor private.

Incepand cu anuntul prim-ministrului Romaniei, deficitul bugetar se va pastra la 2,55, iar pe langa asta se vor asigura drepturile si indemnizatiile sociale. Punctul de pensie a crescut cu 15%, din luna septembrie 2019, si pensia minima s-a marit cu 10%.

Pensiile se maresc cu 15%, in 2019!

Asadar, pensiile vor creste de la 1.100 de lei, la 1.265 lei. Si, cine are 1,2 puncte, acesta crescand cu 15%, ia mai mult cu 198 de lei, vine are 1,5 puncte, primeste in plus 247,5 lei, iar cine are 2 puncte, va luat 330 de lei.

Cat despre pensia minima, aceasta a crescut de la 640 de lei, la 704 lei, in calcul intrand si cei care primesc indemnizatie sociala. Pe scurt, in noul an, toti pensionarii care au pensia minima vor primi aceiasi crestere indiferent de anii lucrati.

O ala modificare consta in faptul ca se recalculeaza pensiile pentru cei care au lucrat in locuri de munca incadrate in grupa I sau a II-a. Iar, pe langa cresterea punctului de pensie, pensionarii beneficiaza si de recalcularea in baza Legii nr. 221/2018.

De mentionat este ca recalcularea aceasta a inceput in luna octombrie a anului 2018, Casa de Pensii anuntand ulterior ca se va termina pana in luna octombrie a anului curent.

In conditiile in care ai lucat in strainatate cu acte in regula, in tari din Uniunea Europeana, trebuie sa stii ca aceste perioade vor fi luate in calcul. De altfel, legea precizeaza ca persoanele care au lucrat in mai multe tari pot beneficia de drepturi la pensie in fiecare dintre ele.

Anuntul Vioricai Dancila

„Deficitul bugetar se va pastra la 2,55. As vrea sa subliniez cateva linii importante ale structurii bugetare. Vom asigura plata drepturilor si indemnizatilor sociale.

Continuam cresterea punctului de pensie cu 15%, incepand cu septembrie 2019, dar si a pensiei minime cu 10%. De asemenea, vrem sa asiguram majorarea salariului de baza”, a declarat premierul tarii. coral