Mana este una dintre cele mai groaznice boli ale tomatelor. Boala se extinde rapid si poate distruge culturile complet. Iata cateva masuri care le puteti intreprinde pentru a salva legumele si a ajunge sa le savurati coapte!
RETETA 1 — EMULSIA!
Aveti nevoie de: 5 litri de apa, o lingura de bicarbonat de sodiu , 3 linguri de ulei , o lingurita de sapun lichid.
Mod de preparare si aplicare:
Combinati toate ingredientele necesare.
Agitati foarte bine solutia si, folosind un pulverizator sau atomizor, stropiti indata plantele cu ea.
Reteta 2 – Decoct de conifere
Ingrediente:
1 borcan de 1l de ace (de brad, pin),
500 ml de apa ,
30 gr sapun de rufe.
MOD DE PREPARARE:
Fierbeti acele timp de 5 minute, lasati decoctul sa se raceasca si il strecurati printr-o bucata de tifon. Il diluati apoi cu apa in proportii de 1:5 si adaugati sapun. Prelucrati culturile imediat.
Reteta 3 – Infuzie de gunoi de grajd
INGREDIENT :
1l balegar proaspat de vaca,
10l de apa.
MOD DE PREPARARE: Amestecati balegarul cu apa si stropiti plantele imediat, folosind o matura.
Reteta 4:
INGREDIENTE:
1 kg de urzici ,
3l de apa ,
30 gr sapun de rufe.
MOD DE PREPARARE: Maruntiti urzicile, turnati apa, infuzati amestecul timp de 24 de ore, apoi il strecurati, adaugati sapunul si prelucrati tomatele.
Reteta 5 – Infuzie de usturoi
INGREDIENTE:
200 gr de usturoi (sau tije),
200 gr de apa,
20 gr de iod,
30 gr sapun de rufe.
MOD DE PREPARARE: Dati usturoiul prin masina de tocat carne si macerati pasta obtinuta timp de 2-3 zile in apa. Strecurati infuzia si diluati-o cu 10l de apa. Adaugati iodul si sapunul, dupa care puteti prelucra rosiile.
Reteta 6 – Laptele si zerul
Aveti nevoie de:
2 litri de lapte sau zer,
un pahar de zahar(200 g),
10 litri de apa.
Mod de preparare si aplicare: combinati toate ingredientele necesare si stropiti plantele cu solutia obtinuta.