Mana este una dintre cele mai groaznice boli ale tomatelor. Boala se extinde rapid si poate distruge culturile complet. Iata cateva masuri care le puteti intreprinde pentru a salva legumele si a ajunge sa le savurati coapte!

RETETA 1 — EMULSIA!

Aveti nevoie de: 5 litri de apa, o lingura de bicarbonat de sodiu , 3 linguri de ulei , o lingurita de sapun lichid.

Mod de preparare si aplicare:

    Combinati toate ingredientele necesare.
    Agitati foarte bine solutia si, folosind un pulverizator sau atomizor, stropiti indata plantele cu ea.

Reteta 2 – Decoct de conifere

Ingrediente:

    1 borcan de 1l de ace (de brad, pin),
    500 ml de apa ,
    30 gr sapun de rufe.

MOD DE PREPARARE:

Fierbeti acele timp de 5 minute, lasati decoctul sa se raceasca si il strecurati printr-o bucata de tifon. Il diluati apoi cu apa in proportii de 1:5 si adaugati sapun. Prelucrati culturile imediat.

Reteta 3 – Infuzie de gunoi de grajd

INGREDIENT :

    1l balegar proaspat de vaca,
    10l de apa.

MOD DE PREPARARE: Amestecati balegarul cu apa si stropiti plantele imediat, folosind o matura.

Reteta 4:

INGREDIENTE:

    1 kg de urzici ,
    3l de apa ,
    30 gr sapun de rufe.

MOD DE PREPARARE: Maruntiti urzicile, turnati apa, infuzati amestecul timp de 24 de ore, apoi il strecurati, adaugati sapunul si prelucrati tomatele.

Reteta 5 – Infuzie de usturoi

INGREDIENTE:

    200 gr de usturoi (sau tije),
    200 gr de apa,
    20 gr de iod,
    30 gr sapun de rufe.

MOD DE PREPARARE: Dati usturoiul prin masina de tocat carne si macerati pasta obtinuta timp de 2-3 zile in apa. Strecurati infuzia si diluati-o cu 10l de apa. Adaugati iodul si sapunul, dupa care puteti prelucra rosiile.

Reteta 6 – Laptele si zerul

Aveti nevoie de:

    2 litri de lapte sau zer,
    un pahar de zahar(200 g),
    10 litri de apa.

Mod de preparare si aplicare: combinati toate ingredientele necesare si stropiti plantele cu solutia obtinuta.

Spor la gradinarit! coral