S-a inregistrat un cutremur puternic in Romania in aceasta dimineata, la ora 08:25. La scurt timp de la producerea seismului, oficialii de la Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pamantului (INFP) au dezvaluit care a fost magnitudinea sa. Mai mult, undele seismice s-au resimtit in unele zone din Bucuresti.

Un cutremur cu magnitudinea 3,8 pe scara Richter a avut loc vineri la ora 8.25, in zona seismica Vrancea, judetul Buzau. Conform specialistilor Institutului National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pamantului (INFP), seismul s-a inregistrat la o adancime de  150 de km.

Cutremurul s-a produs in apropierea oraselor Nehoiu (14 km), Covasna (38 km), Intorsura Buzaului (40 km), Valenii de Munte (51 km) si Targu Secuiesc (53 km). Ultimul seism puternic in judetul Buzau s-a inregistrat in 18 februarie si a avut magnitudinea de 3.8 pe scara Richter.

Lista cutremurelor mari din 2019

Pe 6 martie a avut loc un seism in Marea Neagra, care a avut o intensitate de 3,6 si s-a produs la o adancime de doar 7 km. Si in prima zi a lunii martisor s-a inregistrat un cutremur cu aceeasi magnitudine ca cea din apele marii noastre, iar adancimea lui a masurat 89 de km.

Potrivit reprezentantilor de la Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pamantului (INFP), pe 18 februarie s-a produs un seism de 3,8 grade pe scara Richter in judetul Buzau, la o adancime de 146 de km. Iar pe 6 februarie s-a inregistrat un cutremur in Marea Neagra – intensitatea a fost de 3,7, iar adancimea de doar 5 km. Conform sursei citata mai sus, pe 5 februarie s-a produs un seism de 3,9 grade pe scara Richter in Buzau. Acesta s-a inregistrat la 113 km adancime.

In prima luna a lui 2019 s-au produs doua cutremure mari; pe 29 ianuarie s-a inregistrat un seism de 3,8 in judetul Buzau, la o adancime de 108 km.  Iar pe 9 ianuarie a avut loc unul de 4,4 grade pe scara Richter in judetul Buzau. Acesta s-a inregistrat la 130 km adancime.

Specialistii spun ca in 2019 exista riscul producerii unui numar mai mare de cutremure in comparatie cu 2018. “Aceasta relatie este puternica si ne arata ca am putea avea o crestere a numarului de cutremure majore anul viitor (n.r.: 2019)”, au spus profesorii Roger Bilham de la University of Colorado in Boulder si Rebecca Bendick de la University of Montana in Missoula, potrivit The Guardian.

coral