Premierul Viorica Dăncilă a declarat, la începutul şedinţei de Guvern care a avut loc miercuri, că Executivul va adopta "Planul național de adoptare a monedei euro", care va fi asumat politic, iar apoi transmis Comisiei Europene. Prin document, România își ia angajamentul de a adera la moneda euro în anul 2024. 

"Vom discuta astăzi (n.r. miercuri) despre documentele necesare pentru pregătirea trecerii României la moneda unică europeană, elaborate în cadrul Comisiei Naţionale, constituită în acest scop. Adoptarea monedei euro este un proiect complex, de mare avergură, care trebuie temeinic pregătit prin implicarea specialiştilor, a mediului academic, patronatelor, sindicatelor, partidelor politice, societăţii civile şi desigur a tuturor instituţiilor cu resposabilităţi în domeniu.

În cursul anului trecut, comisia din care au făcut parte reprezentanţi ai acestor structuri au avut o activitate intensă cu reuniuni bilunare. În urma acestora au rezultat două documente: planul naţional de adoptare a monedei euro şi raportul de fundamentare a acestui plan. Astăzi, Guvernul îşi va însuşi aceste documente în vederea asumărilor politice. Ulterior vor fi transmise Comisiei Europene. Implicit ne asumăm obiectivul de adoptare a monedei euro de către România în anul 2024", a declarat Viorica Dăncilă, la ședința de Guvern.

Premierul a adăugat că România va intra în mecanismul european al ratelor de schimb, fiind prima etapă în aderarea la zona euro.

"Pentru ca aderarea la zona euro să aducă beneficii românilor este esenţial să pregătim intrarea în etapa premergătoare, respectiv în mecanismul european al ratelor de schimb şi să luăm măsurile necesare pentru creşterea competitivităţii şi asigurarea unei creşteri economice sustenabile", a conchis Dăncilă.

Bulgaria, cea mai săracă ţară din Europa, trece la euro înaintea noastră

Pregatirile Bulgariei pentru a se alătura zonei euro sunt în grafic, iar statul balcanic ar putea adopta euro încă din ianuarie 2022, a afirmat, luni, ministrul de Finanţe, Vladislav Goranov, transmite Reuters.

În luna iulie a anului trecut, Bulgaria a depus cerere pentru a intra în ERM-2 (mecanismul ratelor de schimb – n. r.), o perioadă obligatorie de doi ani înainte de adoptarea monedei euro.

coral