Mugur Isarescu si intreg Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei a venit in Parlament, pentru a explica modul in care se calculeaza si functioneaza indicele ROBOR.

Tariceanu: Exista suspiciuni ca ROBOR-ul a fost manipulat si ele trebuie elucidate. Un alt aspect este legat de nivelul ridicat al ROBOR-ului. Putem face ceva sa aducem lucrurile intr-un culoar mai rezonabil, mai aproape de realitate? Vreau sa avem un dialog cat se poate de util.

Daniel Zamfir: Discutam despre ROBOR, inflatie. Vreau sa intram

Isarescu: Va multumim pentru invitatie, pentru a lamuri evolutia sistemului bancar. Am venit impreuna cu colegii mei, pentru ca am observat ca exista o confuzie, se crede ca BNR este condusa de o singura persoana. Acesta este motivul pentru care suntem toti aici, nu pentru a impresiona.

– Vreau sa dau raspunsuri scurte si daca mai exista nelamuriri sa le clarificam.

– La finantarea bancara, doar un numar mic de companii sunt bancabile, desi sursele de finantare interne sunt mai mari decat nivelul creditarii. Sunt mai multi bani la banci decat pot bancile sa acorde credite. Cand ai un grad scazut de intermediere scade nivelul creditului si cresc costurile.

– Sa trecem acum la manipularea ROBOR.

Zamfir: Domnule Isarescu, noi facem organizarea aici. Sunteti in Parlament. Nu treceti la alt subiect, vrem sa punem intrebari. Am o rugaminte, nu este o conferinta de presa, este o audiere si trebuia sa raspundeti la intrebarile noastre.

Isarescu: Ma lasati sa vorbesc?

Zamfir: Eu va las, dar nu v-am pus intrebarea. De exemplu, in 28 noiembrie 2018 spuneati ca ROBOR e un produs al pietei iar BNR il calculeaza. In 15 ianuarie spuneti ca ROBOR e influentat de BNR. Cand ati spus adevarul.

Isarescu: In ambele cazuri. Vad ca si dumneavoastra aveti nelamuriri si vreau sa va explic ce inseamna ROBOR. Alimentarea cu lichiditati se face prin aceasta piata. BNR nu are niciun cont pe persoana fizica. Si noi ne luam banii tot prin banci. Bancile coteaza intre ele. Unele au surplus iar altele au deficit de lichiditate. Exista o intelegere intre banci.

Zamfir: Ce inseamna intelegere?

Isarescu: Intelegere inseamna cand mergeti la piata, cumparati un produs, bateti palma, faceti intelegerea.

Zamfir: In legea Consiliului Concurentei scrie ca este interzisa intelegerea.

Isarescu: Intelegerea cartelara.

Zamfir: Nu, intelegere de orice tip.

Isarescu: Mi-ati pus o intrebare, lasati-ma sa vorbesc cursiv. Iar la intrebarea daca a fost manipulat raspunsul este nu. ROBOR-ul nu poate fi cartelizat pentru ca exista un culoar de dobanzi intre care acesta se poate plimba. Daca toate bancile ar avea exces de lchiditate ar cobora dobanda la 1.5% si s-ar opri orice dobanda de cartelare.

Tariceanu: Vreau sa rog intervenientii sa aiba rabdarea sa se asculte unii pe altii. Raspunsurile sa nu fie intrerupte.

Isarescu: Ce avem cu acest ROBOR? De ce apar aceste intrebari? Ca este abuzat, ca este manipulat…

Zamfir: De ce ati indemnat lumea sa se imprumute in lei cand ROBOR era 0.7%, stiind ca ROBOR urma sa creasca?

Isarescu: In momentul in care inflatia in Romania era foarte scazuta, era negativa. Nu am facut o prognoza, sau sa indemn lumea. Nu a existat niciun fel de manipulare.

Zamfir: Aici nu am spus de manipulare. Vorbeam de consecinte. Ati indemnat oamenii sa ia credite desi stiati ca o sa creasca.

Isarescu: Fiecare decide daca ia sau nu credit. Am spus de mai multe ori ca dobanzile mici sunt de domeniul trecutului.

Tariceanu: Ar exista si o alta modalitate de calculare a ROBOR decat aceasta care e practicata in acest moment?

Isarescu: Ideea de manipulare vine din incercari de raspunsuri sau rapsunsuri eronate. ROBOR este o piata interbancara, esentiala pentru aprovizionarea cu lichiditate. Cotatiile nu sunt manipulari. Legatura ROBOR cu creditul s-a facut ulterior. ROBOR functioneaza din 1995 sub diverse forme. A fost o directiva UE si in 2010 s-a facut legatura intre ROBOR si credite. A existat OUG 50 care a facut aceasta legatura.

– Exista 8 ROBOR-uri. Si fiecare are alt nivel de cotatie. La unele se fac operatiuni chiar in ziua respectiva, la altele nu. A spune ca variatiile sunt manipulari inseamna inclusiv ca acuzi Trezoreria.

Tariceanu: Eu nu am facut niciun fel de acuzatii. Am spus ca daca in Europa sunt incorecti la noi sunt corecti si nici invers. Dar as reveni cu intrebarea anterioara. E cea mai buna varianta de calcul a ROBOR, aceea de calcul doar intr-o anumita perioada a zilei? Cum arata ROBOR in restul zilei? Nu acuzam bancile ca vor sa faca profit pentru ca pana la urma nu sunt societati sociale. Dar sa nu afecteze economia.

Isarescu: ROBOR nu are legatura cu creditul decat prin aceasta OUG 50. Cu mana pe inima va spun ca bancile se bat pana la o sutime. Ideea ca fac cartel…

– Inca o explicatie, ca sa se inteleaga mai bine. Confuzia mare apare ca se iau cifre de la o saptamana si o zi si se compara la 3 luni sau 6 luni. Garantez in fata dumneavoastra ca nu exista nicio manipulare a ROBOR. De ce s-a luat dobanda la 3 luni? S-a spus in 2010 ca este mai stabila.

– Exact pe intrebarea dumneavoastra lucram cu Ministerul de Finante. Facem diverse calcule.

– S-ar putea ca februarie sa invalideze luna ianuarie. Este vorba si de atitudinea bancilor. Parlamentul, in intelepciunea sa, poate sa schimbe OUG 50.

Zamfir: Ce ati spus despre manipularea ROBOR va contrazice toata discutia intre trezorierii bancilor care au spus ca exista manipulare. Ce parghii legale aveati atunci sa scadeti ROBOR si nu puteti face acum.

Isarescu: Trebuia sa va uitati si la cifre.

Zamfir: Ce cifre? Ca le visez.

Isarescu: Discutati doar pe vorbe. In 2008 a fost o cadere a pieteti, multi bancheri au cheltuit leii din trezorerie, au vandut titlurile de stat, la LOMBARD nu poti sa iei bani pe ochi frumosi, au dat titluri de stat.

Zamfir: Deci ati intervenit sa scada ROBOR?

Isarescu: Eu nu va citez, dar am vazut declaratiile de presa, va citesc cu fervoare, dar uitati despre ce e vorba. S-a luat o decizie ca dobanda sa nu fie mai mare de 25%.

Zamfir: Deci l-ati plafonat.

Isarescu: E plafonat, domne, oricum.

Serban Nicolae: Domnule guvernator, de putut de poate. Decizia recenta se arata ca se poate manipula ROBOR si din cate stiu BCE se gandeste la un plan de masuri ca sa lege dobanda la altceva decat la cotatii. As pune in discutie urmatoarea chestiune: poate exista un alt mod de calcul al ROBOR?

Isarescu: Exista 8 ROBOR, cu cotatii diferite, plus un indicator bazat pe tranzactii, prezentat a doua zi si pe care l-a prezentat domnul Zamfir ca fiind 1,51% in ianuarie iar acum 3,53%, pentru ca este exces de lichiditate.

– Dumneavoastra vreti sa facem dobanzi mici, si noi vrem asta, dar pentru asta trebuie sa reducem inflatia, dar nu apasand pe buton, deficitul… Puteti sa reduceti deficitul? Ca sunteti cu bugetul in fata. Nu putem ROBOR in jos daca nu aducem si acesti indicatori in jos.

– Noi nu scoatem dobanda din palarie. Daca ati vedea cate studii se fac, v-ati schimba parerea. Nu este dobanda niciun joc al nostru. Noi nu ne jucam cu dobanda cum se juca cineva la televizor cu cartoful.

Florin Georgescu: Totul porneste de la lege, OUG 50, care prevede ca indicatorul de referinta pentru credite ROBOR. Pe principiul libertatii de decizie a pietei, bancherii au stabilit ca cel mai potrivit e ROBOR la 3 si 6 luni.

Tariceanu: In legatura cu deficitul eu nu vreau sa deschid o discutie, sigur ca si eu vreau sa fie redus, dar pentru noi regulile ne franeaza sa lucram cu deficite mai mari. Romania a reusit o performanta remarcabila, dar ramanem in urma. Asteptarile cetatenilor sunt imense. Trebuie gasita intre Guvern si BNR comunicarea necesara pentru a putea contribui la rezolvarea dilemelor cu care ne confruntam. E mai mult o remarca decat o intrebare.

Isarescu: Sunt de acord. Noi incercam asta, daca va uitati la comunicatele BNR, unde vorbim de un mix echilibrat de politici. Fara o cooperare institutionala nici nu se poate. Nu putem avea pretentia sa avem un curs fix. Uitati-va la Bulgaria!

Zamfir: Eu ma asteptam sa chemati la masa Guvern, Parlament, banci si sa faceti ce trebuie pentru ca tara sa mearga bine. Suntem tara cea mai saraca din UE, cetatenii sunt supraindatorati, bancile au profit dublu. Astea sunt rezultatele dupa mandatul dumneavostra. Intotdeauna ati gasit Guvernele vinovate. Tinta de inflatia este treaba BNR, doar dumneavostra va ocupati de stabilitatea preturilor. Ati ratat mereu tinta de inflatie. Ati avut profit. Puteati folosi acest priofit sa atingeti tinta de inflatie? Ati folosit acesti bani sa va acordati bonusuri.

Isarescu: Noi dam 80% din profit bugetului statului. Suntem unii dintre cei mai mari contribuabili. Suntem singura Banca Centrala care are un asemenea impozit. Nu platim salariatii exagerat. Si sunt specialisti. coral