Începând de la 1 iulie 2019, la Cluj-Napoca se va implementa colectarea selectivă a deșeurilor pe 4 fracții: deșeuri reziduale, hârtie/carton, plastic/metal și sticlă. 

În cartierele de blocuri (la asociațiile de proprietari) colectarea selectivă a deșeurilor se va face în recipienți de plastic colorați specific pentru fiecare fracție, amplasați la punctele de colectare. În ceea ce privește gospodăriile individuale (case), colectarea selectivă a deșeurilor se va face în saci de plastic colorați specific pentru fiecare fracție, furnizați în mod gratuit de operatorul de salubritate.  Deșeurile reziduale se vor colecta în pubela furnizată de operator.

Culorile specifice pentru pubele, respectiv saci menajeri pentru fiecare fracție sunt: 

– deșeuri reziduale: negru;
– plastic/metal: galben; 
– hârtie/carton: albastru;
– sticlă: verde.

Colectarea selectivă scumpește factura la gunoi. Creşterea tarifelor de la 7,18 lei/persoană (cu TVA) la 9,88 lei/persoană (cu TVA), respectiv de la 45,11 lei/mc la 61,82 lei/mc la agenţii economici se datorează creșterii consumului de combustibil, respectiv a celui de lubrifianți și piese de schimb, datorită creșterii frecvenței de colectare cauzată de necesitatea introducerii colectării pe patru fracții.

Sancțiuni pentru nerespectarea colectării selective:

  • persoane fizice: 1.000 – 2.000 lei.
  • persoane juridice: 20.000 – 40.000 lei

MAI MULTE DETALII -> AICI! 

coral