Dorothy Catherine Fontana, scenarist pentru mai multe seriale, intre care originalul „Star Trek” si „Dallas”, a murit la varsta de 80 de ani dupa o scurta boala, scrie Variety.

Decesul scenaristei, pe 2 decembrie, a fost anuntat de site-ul „Star Trek”, unde a fost caracterizata ca „legendara scriitoare care a adus la viata multe dintre cele mai bune episoade «Star Trek»”.

Membra a Sindicatului Scenaristilor American (WGA), Fontana a fost, pana de curand, lector la American Film Institute.

Nascuta in New Jersey, ea a fost una dintre putinele femei care au scris pentru franciza NBC. Ea se semna D.C. Fontana. A fost creditata pentru crearea unor elemente-cheie ale „Star Trek”, inclusiv detalii despre cresterea lui Spock.

Fontana a scris 11 episoade din originalul „Star Trek”, care a avut trei sezoane intre 1966 si 1969. Dupa asta, a lucrat ca scenarist si producator asociat la serialul animat „Star Trek” din 1970. In 1987, a facut echipa cu Gene Roddenberry, creatorul „Star Trek”, pentru „Encounter at Farpoint”, episoadul de doua ore al „Star Trek: The Next Generation”.

A mai scris episoade pentru „Next Generation” si „Star Trek: Deep Space Nine”, dar si romane inspirate de serial, intre care „Questor Tapes” si „Vulcan’s Glory”.

La inceputul carierei, Fontana a scris pentru serialele „The Wild Wild West” si „Ben Casey”. In anii 1970, a semnat episoade din „The Streets of San Francisco”, „Bonanza”, „Kung Fu”, „The Six Million Dollar Man”, „Logan’s Run”, „The Waltons” si „Dallas”.

Fontana, casatorita cu directorul de imagine Dennis Skotak, a primit trofee onorifice WGA in 1997 si 2002.

coral