Procesul in care Olimpiu Ioan Onaca, secretarul Primariei comunei cluejene Iara, este trimis in judecata, alaturi de altii, pentru mai multe infractiuni de frauda si luare de mita bate pasul pe loc la Tribunalul Cluj deja de mai bine de doi ani, la dosar existând deja mai bine de 21 de amânări.

La termenul de ieri, 14 octombrie, judecătorii clujeni au dispus o nouă amânare, pentru data de 13 noiembrie, de această dată pentru ca apărătorii inculpaților să-și poată pregăti concluziile pe fondul cauzei.

Olimpiu Ioan Onaca a fost trimis in judecata, la finele anului 2017, pentru luare de mita, folosirea sau prezentarea de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, daca fapta are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri europene, in forma continuata; fals in inscrisuri sub semnatura privata in forma continuata; fals intelectual in forma continuata; folosirea instrumentelor false in forma continuata; participatie improprie la comiterea infractiunii de falsificare de instrumente oficiale in forma continuata.

Potrivit DNA, in acelasi dosar, au fost trimisi in judecata Vasile Constantin Stoian, consilier APIA la data faptei; Marius Emil Todor, consilier in comuna Iara; Veronica Todor, casiera la Primaria Iara; Rebeca Madalina Mocan si Marius Adrian Pasca.

DNA sustine ca, in perioada 2009 – 2014, secretarul Primariei Iara a semnat, intocmit si pus la dispozitie documente ce contin date nereale referitoare la arendarea mai multor suprafete de pasune inculpatilor Marius Emil Todor, Marius Adrian Pasca, Rebeca Madalina Mocan si altor persoane fizice, documente ce au fost folosite de acestia pentru obtinerea de la Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura a sumei totale de 893.187 lei.

Concret, Olimpiu Ioan Onaca a falsificat mai multe contracte de arenda incheiate intre diferite persoane, prin contrafacerea semnaturii primarului comunei Iara si a consemnat date nereale in cazul adeverintelor "emise" de Primaria Iara si a contractelor de arenda, prin aplicarea "vizei de inregistrare" pe contractele de arendare (semnatura si stampila), semnarea in calitate de secretar al UAT Iara si/sau aplicarea stampilei Consiliului Local Iara pe adeverintele emise de primarie.

De asemenea, in perioada noiembrie 2012 – martie 2013, Olimpiu Ioan Onaca a determinat, cu intentie, una sau mai multe persoane sa falsifice, fara vinovatie, stampila cu amprenta "Primar – judetul Cluj – Comuna Iara" si cea cu amprenta semnaturii primarului din Iara.

Olimpiu Ioan Onaca a beneficiat de ajutorul consilierului APIA, Vasile Constantin Stoian, care a primit cererile unice de plata pe suprafata si anexele la cereri, fara a fi semnate de titulari, le-a completat si le-a inregistrat la APIA – Centrul local Turda.

Totodata, secretarul Primariei Iara a mai fost ajutat si de Veronica Todor, Marius Adrian Pasca si Rebeca Madalina Mocan. Ulterior virarii sumelor de bani catre beneficiarii fondurilor europene, Onaca a primit de la acestia o parte din sumele de bani incasate de la APIA.

In cursul lunii mai 2014, Onaca a pretins si primit in doua transe de la doua persoane suma totala de 37.200 lei, carora le-a pus la dispozitie documente false ce urmau sa fie utilizate pentru obtinerea pe nedrept de fonduri europene.

Procurorii mai sustin ca, in perioada 2008 – 2012, Marius Emil Todor a depus la APIA mai multe documente in care se atestau date necorespunzatoare adevarului, in scopul de a obtine pe nedrept fonduri europene in cadrul schemelor unice de sprijin pe suprafata, documente in baza carora a primit de la APIA suma totala de 889.711 lei.

Astfel, Marius Emil Todor l-a instigat pe Onaca sa consemneze date nereale (prin semnarea si/sau stampilarea acestora cu stampila Consiliului Local Iara si prin contrafacerea semnaturii primarului comunei Iara), pe mai multe documente incheiate de Comisia locala pentru reconstituirea dreptului de proprietate privata asupra terenurilor.

De asemenea, Marius Emil Todor a falsificat un document care a fost utilizat in cazul cererii unice de plata pe suprafata pe anul 2012 inregistrata la APIA Centrul Judetean Cluj.

In perioada 2009 – 2013, Veronica Todor, in calitate de casiera in cadrul Primariei Iara, a completat cu date nereale mai multe documente ce au fost folosite ulterior de sotul ei, Marius Emil Todor.

In perioada 2013 – 2014, Marius Adrian Pasca a semnat si depus la APIA mai multe documente intocmite in fals, in vederea obtinerii pe nedrept fonduri europene, suma totala fiind de 54.590 lei.

APIA s-a constituit parte civila in procesul penal impotriva inculpatilor cu sumele retinute ca prejudiciu, la care se adauga accesoriile fiscale prevazute de legislatia in vigoare, calculate de la data efectuarii fiecarei plati pana la data efectuarii platii integrale a debitului.

Procurorii DNA au pus sechestru pe mai multe bunuri ce apartin inculpatilor Olimpiu Ioan Onaca, Vasile Constantin Stoian si Marius Emil Todor, precum si asupra unui autoturism de lux detinut de Rebeca Madalina Mocan.

  coral