Sunt vesti bune pentru copiii din Romania. Miercuri, a fost oficial adoptat proiectul care majoreaza alocatiile incepand cu data de 1 ianuarie. Legea a fost adoptata de Presedintele Klaus Iohannis, pentru completarea art. 3 din Legea nr. 61/1993 privind alocatia de stat pentru copii.

Incepand cu 1 ianuarie 2020, cresc alocatiile pentru toti copiii romani. Astfel, banii primiti de la stat vor creste anual pentru a acoperi inflatia si pentru a incerca sa le asigure copiilor o alocatie din ce in ce mai decenta, potrivit Adevarul.

Alocatiile cresc de la 1 ianuarie 2020

Potrivit proiectului legislativ, se prevede ca alocatia pentru copii este stabilita in raport cu indicatorul social de referinta (ISR). In 2018, rata medie a inflatiei a fost de 4,6%, iar BNR estimeaza ca rata de final de an 2019 va fi de 4,2%.

Astfel, cuantumul alocatiei se stabileste in raport cu ISR, dupa cum urmeaza:

a) 0,6 ISR pentru copiii cu varsta de pana la 2 ani (sau de pana la 3 ani, in cazul copilului cu handicap);

b) 0,3 ISR pentru copiii cu varsta cuprinsd intre 2 si 18 ani, precum si pentru tinerii prevazuti la art. 1 alin (3).
Proiectul a tot fost amanat

Initiativa normativa a fost prima oara inregistrata la Senat pe data de 11 septembrie 2018. Proiectul a fost respins pe 14 februarie, insa a ajuns la Camera Deputatilor, care este for decizional.

„Tara noastra se situeaza pe ultimul loc in Uniunea Europeana in ceea ce priveste sumele cheltuielilor pentru alocafiile destinate copiilor”, este scris in motivatia initiativei.

coral