Presedintele Klaus Iohannis a sustinut o declaratie de presa, miercuri, la Palatul Cotroceni, in cadrul careia a comentat concluziile rapoartelor GRECO publicate marti.

Seful statului a spus ca este exclusiv vina Guvernului pentru criticile extrem de dure ale expertilor europeni si a acuzat-o pe Viorica Dancila ca incearca sa manipuleze opinia publica atunci cand spune ca nu poate da OUG pe justitie.

Astfel, Iohannis a subliniat ca exista si alte modalitati prin care guvernul se poate pune in acord cu cerintele expertilor europeni si i-a cerut premierului sa elaboreze un proiect de lege prin care sa puna in aplicare recomandarile expertilor europeni.

"Doamna premier, intr-o jalnica incercare de manipulare a opiniei publice, ne anunta ca nu da OUG in justitie. Ignora faptul ca guvernul are posibilitatea de a elabora acte normative care sa fie in acord cu recomandarile europene. PSD ALDE actioneaza in continuare impotriva intereselor si vointei romanilor. Solicit guvernului sa elaboreze cu celeritate un proiect de lege in acord cu vointa populara si cu recomandarile GRECO, iar acestui demers sa i se alature si CSM, cu asumarea rolului de garant al independentei justitiei", a declarat Klaus Iohannis.

Seful statului a precizat astfel ca Sectia Speciala, despre care GRECO a spus ca este o anomalie, poate fi desfiintata prin lege.

"Sunt de acord (ca Sectia Speciala sa fie desfiintata – n.red.), dar nu prin OUG, ci prin lege. Toti au inteles ca aceasta sectie este o anomalie. Guvernul sa vina cu o lege, sa fie o dezbatere in Parlament", a subliniat Iohannis.

Totodata, seful statul a anuntat ca la intalnirea pe care a avut-o marti cu liderii PNL s-a stabilit sa candideze pentru un nou mandat in fruntea statului, cu sustinerea liberalilor.

In ceea ce priveste referendumul pentru modificarea Constitutiei, Iohannis a spus, inca o data, ca cea mai buna varianta este organizarea sa in acelasi timp cu scrutinul prezidential.

Presedintele a vorbit si despre Legea pensiilor, afirmand ca a decis sa o promulge, desi a criticat-o in nenumarate randuri, pentru ca pensiile romanilor sunt prea mici iar Viorica Dancila l-a asigurat ca are bani pentru majorarea lor.

coral