Chiar dacă se află printre primele județe ca și număr de tranzacții imobiliare, Clujul urmează trendul național din 2019, potrivit căruia sunt încheiate tot mai puține contracte de vânzare/cumpărare locuințe.

Potrivit Agenției Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară, în anul 2019 se înregistrează o scădere consistentă a numărului de tranzacții imobiliare. Dacă în primele cinci luni din anul 2018 erau vândute 15.959 locuințe, în perioada ianuarie -mai din acest an, numărul tranzacțiilor a ajuns la doar 11.521. 

Situația este similară și în ultimele statistici furnizate de ANCPI. În luna mai 2019 s-au înregistrat 2.335 tranzacții imobiliare în Cluj. Singurele locuri în care s-au parafat mai multe contracte, în aceeași lună, sunt Ilfov (4.175) și București (7.815). La polul opus se situează județele Alba (247), Gorj (245) și Olt (96). La capitolul ipoteci clasamentul la vârf este identic, Clujul fiind tot pe locul 3 (1.210).

Construcții locuințe în Cluj

Chiar dacă numărul tranzacțiilor este în scădere, dezvoltatorii imobiliari nu sunt descurajați și continuă să contruiască noi ansambluri imobiliare în Cluj. Conform Institutului Național de Statistică, numărul construcțiilor este în creștere față de anul 2018. „În luna aprilie 2019, volumul lucrărilor de construcţii a crescut, faţă de luna precedentă, ca serie brută, cu 9,0%, iar ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 6,2%. Faţă de luna corespunzătoare a anului precedent, volumul lucrărilor de construcţii a crescut, atât ca serie brută, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 33,4%, respectiv cu 25,5%”, transmite INS.

Prețuri apartamente în Cluj

Media prețurilor la locuințele din Cluj este cea mai mare din țară. Pe parcursul anului trecut (2018), piața imobiliară din Cluj a reușit să o detroneze pe cea din capitală.

Diferențe dintre două apartamente în Cluj, similare ca și suprafață însă diferite ca și an de construcție, finisări și zonă, pot ajunge chiar și la peste 100.000 euro. Pe site-ul de anunțuri imobiliare Flatfy.ro, peste 20.000 de anunțuri de vânzare/cumpărare sau chirii sunt disponibile în luna iulie. Spre exemplu, aici este listat un anunț de vânzare al unui apartament cu 2 camere, decomandat, cu o suprafață utilă de 52 mp, situat în zona Piața Flora Mănăștur, la prețul de 72.000 euro.

Un apartament identic ca și număr de camere și similar ca și suprafață – 55mp, situat însă pe bulevardul 21 Decembrie 1989, renovat recent și dotat cu centrală termică individuală, termopane, parchet, gresie, faianță, este scos la vânzare complet mobilat pentru suma de 160.000 euro.

Locuințele noi din Cluj-Napoca au, de obicei, prețuri mai mari față de cele situate în blocuri vechi. Prețul pe metru pătrat pornește de la 850 euro în Complexul Campeador Residence West din zona Florești sau de la 1.450 euro în Complexul Beauciel. O locuință exclusivistă ajunge să coste chiar mai mult. Un apartament din Complexul Sunny Prime Residence are prețuri de la 1.950 euro/mp.

Putem observa astfel că prețul unui apartament din Cluj-Napoca poate fi influențat de o serie de lucruri, de aceea vă recomandăm să studiați temeinic piața imobiliară înainte de a efectua o tranzacție.

  coral