Probleme pentru supercartierul pentru tineri, care ar urma să găzduiască și Spitalul Monobloc de Pediatrie (SMP). Este vorba despre Borhanci, cartierul gândit pe locul fostului proiect Casarom. Expertiza geotehnică arată că terenul prezintă risc foarte mare de alunecări, fiind necesare lucrări de consolidare.

Primăria Cluj-Napoca a publicat Planul Urbanistic Zonal (PUZ) pentru Borhanci, ce are în vedere reglementarea unui teren de 77,6 ha, pe care se dorește organizarea rețelei stradale și reglementarea modului de utilizare a terenului pentru constituirea unei zone de locuințe individuale cu dotările publice aferente, dar și includerea, pe o suprafață de 7 ha, a SMP (ce urmează să fie realizat de Consiliul Județean Cluj). 

Documentația scoate însă la iveală o problemă pentru viitorul cartier Borhanci: “Expertiza geotehnică realizată în a doua jumătate a anului 2018 (de către prof. dr. ing. Augustin Popa) confirmă riscul la alunecări de teren pentru zona studiată (risc mediu-mare pentru aproape întreaga suprafață a terenului ce a generat PUZ), dar cu toate acestea, arhitecții susțin că “este considerată oportună realizarea investiției”. DOCUMENTAȚIA poate fi consultată AICI! 

PUZ va ține cont de următoarele condiționări:

1) Reglementările din Planul Urbanistic General (PUG) – zonă de urbanizare în care, pe lângă reglementarea zonelor de locuit, este necesară prevederea unor zone verzi cu acces public, a unor servicii și dotări de interes publlic, precum și a unor zone pentru activități terțiare. Necesitatea de a respecta profilele minime stradale reglementate prin PUG al municipiului Cluj-Napoca (lățimea străzii – 15 m).

2) Caracteristicile naturale ale terenului: panta (de la 480 m altitudine în partea central-vestică a terenului la 370-380 m în partea estică și sud-estică), talvegurile existente și riscul la alunecări de teren, ce limitează posibilitățile de organizare a rețelei stradale și de construire pe terenul studiat.

3) Dimensionarea dotărilor de interes public propuse în conformitate cu numărul total de parcele cu funcțiune de locuire (incluzând aici condiția impusă de beneficiar, ca documentația să propună minim 178 de parcele, cu suprafața de 300 mp, ce ar urma să fie concesionate tinerilor căsătoriți).

Sursa: ziuadecj.realitatea.net

coral