Societatea de stat CFR Infrastructură SA are în derulare programe de modernizare a 636 de poduri și podețe feroviare. Aceasta a informat că Regionala Cluj este prinsă în investițiile pe fonduri europene.

Prin proiectele de modernizare a podurilor şi podeţelor de cale ferată contribuim la dezvoltarea infrastructurii feroviare naționale, deoarece aceste ample lucrări au drept scop creşterea vitezei de circulaţie, siguranţă şi confort, trei beneficii esențiale care, cu siguranță, vor reorienta opţiunile călătorilor şi ale operatorilor feroviari de marfă spre calea ferată”, a declarat Constantin Axinia, director general al CFR SA.

Proiectele beneficiază de finanțare nerambursabilă în cadrul Programului Operaţional Infrastructură Mare (POIM) şi a Mecanismului pentru Interconectarea Europei (CEF). 416 de poduri şi podeţe sunt incluse în proiectele de modernizare a infrastructurii şi suprastructurii feroviare pe Coridorul Rin – Dunăre, de la frontieră la Sighişoara, unde viteza maximă de circulație a trenurilor de călători va crește la 160 km/h.

Pe tronsonul Sighişoara – Coşlariu – Simeria (173 km), din totalul de 237 poduri și podețe, 164 au fost finalizate, în curs de execuție fiind 73. Pe tronsonul Simeria – km 614 (141 km) sunt în derulare lucrări de modernizare a 167 de poduri/ podeţe, procentul de execuție fiind de 21% la poduri și 35% la podețe, iar pe tronsonul km 614 (Radna) – Frontieră (42 km) lucrările de modernizare a celor 12 podeţe au fost finalizate.

În cadrul programului destinat exclusiv lucrărilor de modernizare poduri, podețe și tuneluri de cale ferată, structurat în două etape, au fost incluse 219 de poduri şi podeţe de pe raza regionalelor de cale ferată  Cluj, Bucureşti, Craiova, Timişoara, Braşov, Iaşi, Galaţi şi Constanţa.

Din cele 64 de poduri/ podețe incluse în etapa I a programului destinat lucrărilor de modernizare poduri, podețe și tuneluri de cale ferată au fost finalizată modernizarea 45 de obiective aflate pe raza regionalelor Cluj, Craiova, Timișoara, Cluj, Iași, Brașov și Constanța, București, în curs de execuție fiind lucrările la ultimele 19 poduri și podețe de pe raza regionalelor Cluj, Timișoara, București și Craiova.

În etapa a II-a a programului, lansată la nivel regional în iulie, prin publicarea în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SICAP) a procedurilor de licitație pentru elaborarea studiilor de fezabilitate, CFR SA a inclus 155 de poduri/ podeţe din regionalele Cluj, București, Craiova, Timișoara, Cluj, Iași, Brașov, Galați.

Din cele 155 de poduri și podețe incluse în această etapă, pentru 34 de poduri și podețe aflate pe raza regionalelor Cluj și Brașov, în august s-au încheiat contractele pentru elaborarea studiilor de fezabilitate, pentru cele 85 de obiective de pe raza Regionalelor București, Craiova și Galați sunt în analiză ofertele depuse în cadrul procedurilor de licitație.

Sursa: ziuadecj.realitatea.net 

coral