Pasagerii care perturba zborurile ar putea ajunge la inchisoare, in strainatate, conform noilor reguli ce vor intra in vigoare de anul viitor.

Legea va acoperi inccidente de infiltrare, agresiune fizica, hartuire, fumat sau nerespectarea instructiunilor echipajului potrivit publicatiei The Sun.

Noile reguli sunt cunoscute sub numele de Protocolul Montreal 2014 sau MP14, vor intra in vigoare la 1 ianuarie 2020. Este vorba de un tratat global – recunoscut de 22 de natiuni din intreaga lume – care permite tarilor membre sa pedepseasca pasagerilor nelinistiti.

In acest moment, pasagerii care au avut un comportament neadecvat la bordul zborurilor internationale, pot fi urmariti doar de tara in care este inregistrata aeronava. De exemplu, daca un pasager aflat sub influenta alcoolului provoaca haos pe un avion inregistrat in Marea Britanie, dar calatoreste in strainatate, Regatul Unit are dreptul legal de a judeca acea persoana.

Cu toate acestea, daca nu vor fi arestati pana in momentul aterizarii intr-o tara straina, problemele cu privire la cine are dreptul de a-l judeca pe pasagerul nelinistit nu vor inceta sa apara.

Potrivit Asociatiei Transportului Aerian International (IATA), „aproximativ 60% din infractiuni raman nepedepsite din cauza problemelor de jurisdictie”. Dar, odata ce MP14 va intra in joc, pasagerii nelinistiti pot fi urmariti penal in tara in care avionul aterizeaza si ar putea ajunge la inchisoare in strainatate.

Alexandre de Juniac, directorul general si CEO al IATA, a declarat: „Tratatul este in vigoare. Incurajam mai multe state sa ratifice MP14, astfel incat pasagerii nelinistiti sa poata fi urmariti in conformitate cu orientarile globale uniforme.”

coral