Reumatismul la copil sau reumatismul juvenil: Adesea ținem să asociem bolile reumatologice cu vârsta înaintată, când are loc degenerarea cartilajelor articulare, artroza , apariția depozitelor de calciu în articulații (pseudoguta) sau reducerea lentă a masei osoase (osteoporoza). În realitate, totuși, există boli care intră în această categorie și afectează mii de copii și tineri. Acestea pot debuta la orice vârstă, deși sunt mai frecvente între 5 și 15 ani, cazurile copiilor sub 3 ani fiind extraordinar de rare.

Dacă la adulți dezvoltarea acestor afecțiuni degenerative este un proces lung, parțial favorizat și de un stil de viață nu tocmai sănătos practicat de zeci de ani, la copii, bolile reumatice inflamatorii sunt afecțiuni autoimune care apar atunci când sistemul imunitar atacă țesuturile organismului. Cauza este un răspuns anormal al sistemului imunitar, la persoanele cu predispoziție ridicată și uneori ca o consecință a infecției repetate streptococice beta-hemolitice de grup A.

Reumatismul juvenil – Boala reumatică poate afecta mai multe organe și sisteme, în special articulațiile, inima, sistemul nervos central și pielea.

Cauzele afecțiunilor reumatice pediatrice sunt încă în mare măsură necunoscute. Doar în câteva dintre ele, datorită metodelor de diagnosticare din ce în ce mai sofisticate, a fost idetificată cauza genetică.

Însă, la copii cea mai frecventă formă de boală reumatică este artrita idiopatică juvenilă, această categorie include sindroame autoinflamatorii cu febra recurentă, lupus eritematos sistemic, dermatomiozita juvenilă, sistemică și sclerodermia localizată, artrita idiopatică juvenilă sistemică, osteomielite multifocale cronice recurente.

Continuarea pe Ziar Medical – Reumatismul la copil: Atenție la Streptococul beta-hemolitic de grup A!

coral