Un fost director de resurse umane din Ministerul Culturii din Franta (foto) este anchetat pentru agresiuni sexuale dupa ce mai multe femei l-au acuzat ca le punea in bautura diuretice puternice si le privea apoi in timp ce urinau, informeaza BFMTV.

Christian N., un înalt funcționar, este suspectat că organiza întâlniri cu angajate ale Ministerului Culturii în timpul cărora le punea în băutură diuretice, apoi încerca să le îndepărteze cât mai mult de toalete astfel încât femeile să fie nevoite să urineze în circumstanțe cât mai jenante, deseori chiar sub privirile bărbatului.

Datorită funcției, Christian N. a putut să comită aceste fapte fără a fi pedepsit timp de mai mulți. Funcționarul chiar a consemnat incidentele într-un fișier Excel, în care trecea numele victimelor, uneori cu poze, și modul în care a decurs fiecare incident: cum au reacționat femeile și locul în care acestea au trebuit să urineze.

Potrivit unei anchete publicate de Libération, în fișier sunt trecute numele a 200 de femei, unele dintre ele fiind doar fotografiate. Faptele s-ar fi petrecut în perioada 2009-2018, când bărbatul a lucrat la Ministerul Culturii și apoi la direcția de afaceri culturale a regiunii Grand Est.

Conform mărturiilor mai multor dintre victime, bărbatul le punea medicamentul în băutură în timpul unor discuții legate de serviciu și apoi le ducea în vizite de lucru la obiective culturale pariziene având grijă să fie cât mai departe de toalete.

”Simțeam cum mi se umflă burta. Sub un pod, mi-am dat jos pantalonii și chiloții și am urinat. În timpul ăsta, își ținea haina în fața mea ca să mă ascundă și se mă privea în față”, a relatat o femeie. ”Am urinat pe pământ, aproape la picioarele sale. M-am simțit umilită și rușinată”, a spus o altă victimă. O a treia a precizat că a fost spitalizată la câteva zile după ce a devenit victima bărbatului, din cauza unei infecții urinare violente provocate de diuretic.

Una dintre victime le-a scris miniștrilor Culturii din acea perioadă relatându-le despre ”situația cu caracter sexual și umilitor” prin care a trecut, însă a fost ignorată. În aceste condiții, în 2015 a încercat să depună plângere la poliție, dar nu a fost luată în serios și i s-a spus că agresorul este unul ”suspus”. Abia după apariția unei prime anchete jurnalistice, în Canard Enchaîné, în mai acest an, polițiștii au înregistrat plângerea.

Pe lângă diureticele pe care le turna în băuturile femeilor, Christian N. era poreclit ”Fotograful” pentru obiceiul, bine cunoscut, de altfel, de a fotografia picioarele femeilor. De altfel, anchetarea sa a început după ce a fost surprins că încerca să fotografieze picioarele subprefectei de Moselle, în iunie 2018. Abia după patru luni a fost suspendat din funcție, iar demiterea a survenit în ianuarie 2019.

Arestarea sa fost decisă la finalul lunii octombrie pentru mai multe capete de acuzare: administrarea de substanțe dăunătoare, agresiune sexuală de către o persoană care a abuzat de autoritatea conferită de funcție, afectarea vieții private, violență din partea unui funcționar public și încălcarea regimului medicamentelor.

coral