Faptul ca Ministerul pentru Mediul de Afaceri va primi cu aproape o treime mai putini bani decat anul trecut arata ca stimularea mediului de afaceri risca sa fie subfinantata, in 2019, acuza Consiliul National al IMM-urilor.

Presedintele Consiliului National al IMM-urilor, Florin Jianu, sustine ca – in conditiile in care bugetul va fi adoptat in forma propusa – banii vor ajunge pentru a implementa in parte programul "Start-up Nation", in acest an. In plus, numarul firmelor care primeau bani prin intermediul altor programe de dezvoltare derulate de minister risca sa scada la un sfert.

"Ce se poate observa in bugetul Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat este ca, in cazul programului 'Start-Up Nation', sunt bani pentru semnarea pana la data de 28 iunie a aproximativ 2.200 de contracte si, probabil, la rectificarea bugetara din august, se vor aloca credite de angajament pentru semnarea contractelor cu restul de firme.

Acest lucru inseamna cert ca, in acest moment, sunt prevazuti bani pentru plata a doar 1.400 de firme, restul urmand a fi contractati dupa rectificarea bugetara, pana in data de 15 noiembrie, asa incat implementarea propriu-zisa va fi in anul 2020.

In ceea ce priveste programul pentru dezvoltarea comertului, a scazut alocarea atat a creditelor de angajament, cat si a creditelor bugetare, cu 70%, avand alocate de la 50 de milioane lei anul trecut, la numai 15 milioane anul acesta, acest lucru insemnand o scadere de la 200 de firme, cat au fost finantate anul trecut, la 60 de firme.

Aceeasi scadere a creditelor de angajament a fost sesizata si in cazul programului de microindustrializare, de la 74.359 mii lei la 22.678 mii lei, insemnand ca numarul de firme finantate scade de la 200 la 55", declarat Florin Jianu, presedintele CNIPMMR.

Amintim ca Ministerul de Finante a publicat, joi seara, proiectul de buget al Romaniei pentru anul 2019.

Unele ministere – cum ar fi cel al Transporturilor sau cel al Economiei – au primit cu peste 50% mai multi bani. In schimb, din bugetele altor ministere s-a taiat consistent. Printre acestea se numara si Ministerul pentru Mediul de Afaceri, care ar urma sa primeasca un buget de 625 de milioane de lei, cu 28,9% mai putin decat in 2018.

coral