În data de 20 iunie 2019, Guvernul României a adoptat prin hotărâre de guvern, implementarea tehnologiei 5G în România. Au fost instalate terminale fixe 5G în comuna Florești, județul Cluj de către furnizorii de telefonie mobilă, Orange, iar în București, în centrul vechi, Vodafone a amplasat alte terminale 5G, urmând ca până la sfârșitul anului, acestea să fie prezente și în orașe precum Constanța, Iași, Brașov, Timișoara, Craiova și Sibiu țintite fiind zonele cu populație ridicată. Senatorul Vasile-Cristian Lungu atrage atenția asupra faptului că în Europa există deja țări care au blocat tehnologia 5G datorită pericolului asupra sănătății populației, însă în România, populația nici măcar nu a fost informată despre folosirea tehnologiei 5G darămite să se vorbească despre efectele nocive ale radiațiilor asupra cetățenilor.

În Europa, se iau măsuri din ce în ce mai solide împotriva tehnologiei 5G, astfel, ministrul Mediului din Bruxelles, Céline Fremault interzice implementarea tehnologiei 5G, în Elveția, Antonio Hodgers, președintele Consiliului de Stat Geneva cât și membrii Consiliului Suprem Vaud au blocat această tehnologie tot din considerente legate de sănătate. Lloyds, compania britanică de asigurări refuză să încheie contracte de asigurare a sănătății față de efectele tehnologiilor wireless 5G. O bună parte din Italia a votat împotriva tehnologiei 5G, iar în Germania cetățenii au semnat o petiție prin care cer stoparea 5G.

Președintele PMP Cluj, senatorul Vasile-Cristian Lungu cere îndepărtarea imediată a terminalelor fixe din Florești, Cluj: „Nu suntem laboratorul de experimente al nimănui! Antenele 5G trebuie să dispară din Florești și din alte orașe până există studii concludente despre impactul pe care tehnologia 5G îl are asupra sănătății populației!”

Într-o interpelare adresată Ministrului Comunicațiilor, Alexandru Petrescu, senatorul Cristian Lungu cere lămuriri despre studiile care au dus la autorizarea prin ANCOM a terminalelor fixe 5G amplasate în Florești, Cluj. De asemenea, cere ca ministerul să-și argumenteze decizia având în vedere că în alte țări din Europa această tehnologie a fost interzisă pentru binele populației.

coral