Sfantul Gheorghe 2019. Sfantul Gheorghe este unul dintre cei mai venerati sfinti din calendarul ortodox, sarbatorit anual pe 23 aprilie.

Peste un milion de romani poarta numele sfantului mucenic. Anul acesta, insa, pentru ca sarbatoarea cade in Saptamana Mare, Sfantul Sinod a decis sa o mute pe 29, in a doua zi de Paste.

Sfantul Gheorghe 2019. Potrivit bisericii petrecerile si mesele imbelsugate nu isi au locul martea viitoare in Saptamana Patimilor pentru credinciosii ortodocsi. Atunci acestia sunt asteptati in primul rand la Denie. Astfel s-a luat decizia amanarii sarbatorii, conform Tipicului Sfantului Sava, pe baza caruia biserica ortodoxa isi desfasoara slujbele.

In 2011 aceeasi sarbatoare a picat chiar in Sambata Mare asa ca a fost amanata tot dupa Paste.
Sfantul Gheorghe 2019. Protectorul naturii inverzite

Sfantul Gheorghe 2019. In traditia populara Sfantul Gheorghe este protectorul naturii inverzite, al vitelor si oilor. Daca ploua in ziua in care este pomenit e semn ca urmeaza un an cu recolte bogate.

 Sfantul Mare Mucenic Gheorghe s-a nascut din parinti crestini in Capadocia, in timpul imparatului Diocletian, in secolul al IV-lea. Ajunge in slujba imparatului ca militar si se confrunta in mod direct cu persecutiile asupra crestinilor incepute in anul 303.

Sfantul Gheorghe 2019. Isi marturiseste credinta in Hristos si este intemnitat din cauza acestor convingeri religioase. In incercarea de a fi fortat sa renunte la credinta crestina, este torturat si ucis prin decapitare pe 23 aprilie. Aceasta zi ramane ziua sa de praznuire.

In iconografie, Sf. Gheorghe apare calare pe un cal, strapungand cu sulita un balaur. Ipostaza ilustreaza o legenda potrivit careia Sfantul Gheorghe a salvat cetatea Silena din provincia Libiei, terorizata de un balaur.

Reprezentarea sfantului biruitor simbolizeaza modelul de curaj in lupta cu diavolul.

Sfantul Gheorghe 2019. In cele mai multe icoane, Sf. Gheorghe este reprezentat intr-o mantie rosie, culoare traditionala pentru un martir, dar si ca razboinic pedestru sau ca un conducator militar tinand o cruce in mana dreapta si o sabie in mana stanga, scrie news.ro.

In unele icoane Sf. Gheorghe apare insotit de alti doi sfinti militari, Theodor-Tiron si Dimitrie.
Sfantul Gheorghe 2019. Credinte si superstitii

Sfantul Gheorghe 2019. Una dintre practicile raspandite in ziua de Sfantul Gheorghe este impodobirea casei cu plante, obicei care marcheaza renasterea naturii. Plantele folosite variaza in functie de regiune: in Muntenia se pun crengi de stejar sau de par, in Transilvania se pun rug verde si leustean.

In Banat, casele sunt impodobite cu rug sau cu frunza de fag sau gorun.

Sfantul Gheorghe 2019. In traditia populara se considera ca aceste simboluri vegetale au rol in protejarea gospodariei de actiunea spiritelor rele, spune analist-etnolog Ania Moldoveanu.

De asemenea, oamenii se scalda, inainte de rasaritul soarelui, intr-o apa curgatoare, ca sa fie sanatosi tot anul si pentru spalarea tuturor relelor.

Sfantul Gheorghe 2019. Busuiocul semanat inainte de rasaritul soarelui e bun pentru cinste: cel care se spala cu roua de pe el este cinstit de toata lumea. Se mai spune ca cine doarme in aceasta zi ia somnul mieilor si tot anul e somnoros.

Gunoiul adunat in ziua de Sfantul Gheorghe se pune la radacina pomilor, ca sa rodeasca bine. In aceasta zi se aduna de pe camp plantele medicinale care se pastreaza peste an.

Sfantul Gheorghe 2019. Daca in ziua de Sfantul Gheorghe va fi roua multa ori va fi pacla, e semn de an bogat, iar daca e ploaie se va face grau si fan, potrivit credintei populare. coral